Šuma je i moj dom
Ovogodišnji ETM

Šuma je i moj dom

Šuma je i moj dom

Na području gradske park šume Grmoščica održat će se dvije radionice s početkom u 9 sati i u 10.30 sati za učenike i učenice drugih razreda OŠ Kustošija pod nazivom „Šuma je i moj dom“ – šumska radionica iz programa šumske pedagogije.

Cilj je putem radionice koju čine aktivnosti na otvorenom prenijeti doživljajna iskustva iz šume na način da se kod djece-sudionika potakne dublja povezanost sa svijetom šume i razvije senzibilitet za odgovorno ponašanje u korist očuvanja šume, prirode i okoliša.
Kroz radionicu djeca-sudionici će upoznati ključne elemente u strukturi šume, istražiti raznolikost bioloških elemenata šume i njihovu ovisnost o klimatskim, stanišnim i drugim uvjetima te načine aktivnog uključivanja u zaštitu i očuvanje šuma.

Radionica obuhvaća sljedeće aktivnosti/teme:
  • Zašto volimo šumu? doživi šumu svim osjetilima! 
  • Šumski detektivi: tko je ostavio tragove u šumi?
  • Prijateljsko stablo – prepoznaj svoje stablo 'na slijepo'!
  • Šumski bonton - pravila  ponašanja u prirodi i u šumi
  • Sagradi ptičje gnijezdo!
  • Land art – likovna kreacija iz šumskog materijala.
Autor i voditelj radionica je prof. dr. sc. Ivan Martinić, ujedno i voditelj Centra za šumsku pedagogiju Silva.Rei Zagreb i profesor menadžmenta, šumarske politike, upravljanja zaštićenim područjima i vođenja ekoloških projekata na studijima 'Šumarstvo' i 'Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša' na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. 

Organizator: Centar za šumsku pedagogiju Silva.Rei Zagreb