Utrka Terry Fox
Utrka Terry Fox

Bez obzira na udaljenost, prepreke i izazove, putovanje ka cilju uvijek je popločeno ustrajnošću. Inspiracija je to ovogodišnjeg izdanja najpoznatije svjetske humanitarne trke Terry Fox Run koja se vraća u Hrvatsku po jubilarni 25. put, kako bismo zajedno napravili još jedan korak ka ostvarenju cilja – svijetu bez raka. Zagrebačko izdanje vjerno odražava viziju Kanađanina Terrya Foxa i njegovog Maratona nade,  kojeg je započeo davne 1980. godine trčeći kroz Kanadu na umjetnoj nozi kako bi prikupio novac za istraživanje raka. Danas, 44 godine kasnije, to je najveća jednodnevna akcija prikupljanja sredstava za borbu protiv raka diljem svijeta, a Hrvatska je značajan dio ove priče o nadi i ustrajnosti. Novo izdanje trke Terry Fox Run održat će se 22. rujna na Jarunu, a obilježit će ga dolazak Terryjevog brata, Freda Foxa.

Humanitarna akcija započinje tradicionalnom prodajom majica u subotu, 14. rujna, u Centru Cvjetno, kao i u City Center One East i City Center One West centrima od 10:00 do 14:00 sati. Majice će se prodavati za donaciju u minimalnom iznosu od 15 eura, a bit će ih moguće kupovati sve do isteka zaliha, narudžbom putem Facebook stranice www.facebook.com/TFRCroatia kao i na sam dan trke.

Zaklada Terry Fox Run do danas je prikupila više od 850 milijuna dolara za istraživanje raka na svjetskoj razini, a Hrvatska u tome ima značajnu ulogu ostvarenu kroz gotovo milijun eura doniranih za istraživanja te borbu protiv raka. Prošlogodišnja donacija otišla je na adresu Zavoda za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“, kako bi uistinu pomogla onim najmlađima i najranjivijima – djeci. Intenzivno liječenje dijagnoze malignog tumora  u dječjoj dobi sve je uspješnije, ali za posljedicu ima veći broj komplikacija što zahtjeva kontinuirano praćenje i nakon završenog onkološkog liječenja. Nadzor organskih sustava izliječenih, pravovremene intervencije i uključivanje u rehabilitacijske postupke pružaju veću šansu djetetu i mladom odraslom za aktivno i potpuno uključivanje u život. Upravo će zbog toga i ovogodišnja donacija biti ponovo usmjerena prema Zavodu.
 
Vrijeme održavanje je nedjelja, 22. rujna 2024. godine na prostoru RSC-u Jarun ispred košarkaškog terena koji se nalazi uz malo jezero od 16:00 sati, a prije utrke se od 14:00 sati održava prigodni program zabavno – glazbeni program uz nastup Mie Dimšić te dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki .

Organizatori: Veleposlanstvo Kanade u Republici Hrvatskoj, Hrvatska Lige protiv Raka i MPG d.o.o.