O ETM-u
O ETM-u

O ETM-u

Održava se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljša kvaliteta života građana.

Svake godine manifestacija se fokusira na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću, tako da je ovogodišnja tema nazvana „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju!“ (Save Energy).

Zašto je važno štedjeti energiju kroz održivu urbanu mobilnost? Jer siromaštvo energije i mobilnosti raste zbog viših troškova za stanovnike i poduzeća diljem Europe. U međuvremenu, rad javnog prijevoza i dalje predstavlja veliki trošak za gradske proračune - smanjenjem tog troška kroz energetski učinkovit prijevoz podržat će se pristupačna i održiva prometne infrastruktura.

Nakon neopravdane ruske invazije na Ukrajinu, također je ključno smanjiti ovisnost o ruskoj nafti i prijeći na obnovljive izvore energije, što će Europu istovremeno pomaknuti prema klimatski neutralnoj budućnosti do 2050.

Zajednička akcija za smanjenje potrošnje energije već je pozitivno utjecala na rezerve goriva i cijene, ali ima još toga za učiniti! Ove godine pozivamo vas da zajednički istražimo načine kako osigurati da naše navike mobilnosti pridonose tim zajedničkim naporima.

Zbog predanosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnost, na kojem sudjeluje od 2007., Grad Zagreb je bio prepoznat kao sredina za svoju angažiranost po pitanju održive gradske mobilnosti te je bio finalist za prestižnu nagradu Mobility Award 2008. i 2011., dok ju je 2012. i osvojio.

Koordinator programskih aktivnosti EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI je Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.