O ETM-u
O ETM-u

O ETM-u

Održava se svake godine od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne javna svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a time i poboljša kvaliteta života građana. 

Svake godine manifestacija se fokusira na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću, tako da je ovogodišnja tema nazvana „Bolja povezanost“, a odabrana je kako bi odrazila želju pojedinaca diljem Europe za ponovnim međusobnim povezivanjem nakon višemjesečne izolacije, ograničenja i prepreka. 
Ljudi se mogu povezati tako da se sastaju na nekom od trgova u svojoj urbanoj sredini i ostati povezani javnim prijevozom. Bolje povezanim prijevozom omogućuje se bolje povezivanje mjesta i ljudi, što je glavni prioritet Europskog zelenog plana Europske komisije. U Strategiji za održivu i pametnu mobilnost također se poziva na bolju povezanost između donositelja odluka, pružatelja usluga, urbanista i ljudi. 

S tim ciljem odabran je i ovogodišnji slogan “Kombiniraj i kreći se!“. Njime se potiče odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Naravno, hodanje i biciklizam imaju i mnoge druge prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, ne proizvode štetne emisijske plinove te imaju pozitivan učinak na ljudsko zdravlje.

Zbog predanosti obilježavanja Europskog tjedna mobilnost, na kojem sudjeluje od 2007., Grad Zagreb je bio prepoznat kao sredina za svoju angažiranost po pitanju održive gradske mobilnosti te je bio finalist za prestižnu nagradu Mobility Award 2008. i 2011., dok ju je 2012. i osvojio. 

Kao i dosadašnjih godina, koordinator programskih aktivnosti EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI je Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.