16. 09. 2023.
Upoznajte novi igru u Hrvatskoj s Cornhole Croatia
Preradovićeva ulica (prema Berislavićevoj ulici)
08:00 
Udruga “Cornhole Croatia” upoznat će posjetitelje s radom udruge te s pravilima i tehnikama igranja igre Cornhole. Udruga “Cornhole Croatia” je entuzijastična zajednica ljubitelja igre cornhole. Njihova misija je promicanje, organizacija i poticanje turnira te druženja vezanih uz ovu zabavnu igru. Udruga okuplja ljude svih dobnih skupina koji dijele strast prema cornholeu i žele se natjecati ili jednostavno uživati u opuštenom okruženju igre.
ORGANIZATOR: Društvo cornhole Croatia

Od Sljemena do dna
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
11:00 - 12:00
Tijekom cijelog tjedna u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima odvijat će se edukativne šetnje po prostoru bivše tvornice Sljeme pod vodstvom Damira Fofića, a kao najava istoimene izložbe. Građani će se kroz šetnje upoznati sa zanimljivim detaljima iz života i smrti našeg najvećeg tvorničkog kompleksa.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Šah na otvorenom
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog dana građani će moći odigrati partiju šaha na tabli postavljenoj na asfalt plohe parkirališta; partner Šahovski klub Sesvete Agroproteinka.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja

Kvartovske njuške u Medveščakovom zvjerinjaku
Knjižnica Medveščak, Odjel za odrasle, Trg žrtava fašizma 7
08:00 
Šetnja pasa dobra je za fizičko zdravlje vlasnika. Šetnjom naših četveronožnih kućnih prijatelja također štedimo gorivo i energiju. Tim povodom u izlozima Knjižnice Medveščak bit će izložene fotografije pasa korisnika Knjižnice Medveščak. Izložba će se moći razgledati tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti, pa i duže. Kućne ljubimce je fotografirala Sanja Koblar.
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Medveščak
 
Biciklom do knjige
Knjižnica Božidara Adžije
08:00 
Europski tjedan mobilnosti 2023. godine Knjižnica Božidara Adžije obilježava prikladnom izložbom promovirajući biciklizam kao oblik alternativnog i održivog rješenja urbanog transporta. Uz to, cilj izložbe je i potaknuti korisnike da, u skladu s ovogodišnjim sloganom „Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju“ korištenjem alternativnih i inovativnih sredstva prijevoza pogoduju smanjenju potrošnje energije i zagađenja okoliša.
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Božidara Adžije
 
Rolanje u gradu - rolerska radionica
OŠ Ivana Meštrovića
09:00 - 10:00

Bez tramvajske karte u Novi Zagreb
Rijeka Sava od Jadranskog mosta do Željezničkog mosta
10:00 
Kajakaški savez Zagreba sa svojim članicama kajakaškim klubovima u Gradu Zagrebu u sklopu Europskog tjedna mobilnosti 2023. provest će aktivnost pod nazivom „Bez tramvajske karte u Novi Zagreb“. Primarno aktivnost podrazumijeva spust u raftu na rijeci Savi od Jadranskog mosta pa sve do Željezničkog mosta gdje će polaznici imati priliku upoznati rijeku Savu, pogledati Grad Zagreb iz jedne druge perspektive (sa vode), zaustaviti se na šljunčanim sprudima između mostova, prijeći na drugu stranu obale Novog Zagreba te čuti nekoliko riječi o očuvanju prirode, odnosno ekologiji kao i aktivnostima Kajakaškog saveza Zagreba te kako se kao polaznici mogu uključiti u iste. Program će provoditi 6 profesionalnih trenera kajaka, tajnik Saveza, kao i dvije licencirane osobe zadužene za sigurnost i spašavanje na divljim rijekama. Prije samog spusta rijekom Savom svi polaznici proći će kratku edukaciju o osnovnoj opremi koja se koristi u kajakaštvu, pravilima vezanima za sigurnost i spašavanje te osnovnim tehnikama zaveslaja. Prijave na: ured@kajak-zagreb.com.
1. 16.09.2023. Spust rafting čamcem u 11:00h
2. 17.09.2023. Spust rafting čamcem u 11:00h
3. utorak i četvrtak- od 10:00 do 11:30h
4. srijeda i petak od 17:00 do 18:30h
ORGANIZATOR: Kajakaški savez Zagreba sa partnerima KKK Matija Ljubek, KKK Jarun, KKK Zagreb i KK Končar
 
Otpad nije smeće - izložba autora Željka Kranjeca; Želim Zdenac
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu)
10:00 
Željko Kranjec, uz poruku "otpad nije smeće", izlaže skulpture u prirodnoj veličini, inspirirane hrvatskim legendama. Staklo, žica, drvo, keramika su neki od materijala od kojih su stvarane skulpture.
Oslikavanje asfalta na mjestu gdje se nekoć na prostoru današnjeg parkirališta nalazilo dvorište Kurije i zdenac s vodom uz postavu rekvizita (bale slame i palete) na kojima se predviđa zadržavanje građana.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" 
 
Likovne radionice Reduce-reuse-recycle
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će se likovna radionica Reduce-reuse-recycle, voditeljica radionice Antoneta Medved. Na radionicama će djeca izrađivati uporabno ukrasne predete upotrebom materijala koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada. S djecom će se razgovarati o važnosti zaštite prirode i okoliša na načina na koji to možemo jednostavno i praktično provesti. Na ovaj način se djecu od najranije dobi ekološki osvještava o važnosti procesa recikliranja kako bi se u odrasloj dobi odgovorno ponašala prema prirodi i sudjelovala u očuvanju biološke raznolikosti. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"

Biciklistička utrka za djecu osnovnih škola GČ Črnomerec
Ulica Sv. Nikole Tavelića, Gosposvetska ulica, Ulica Petra Zrinskog, Trg siječanjskih žrtava ili Parkiralište na Ciglani
10:00 - 13:00 
Organizacija utrke po godištima.
ORGANIZATOR: Društvo Kustošijanaca, VGČ Črnomerec
 
Park(ing) day
Ozaljska ulica (na potezu od Trešnevačkog trga do Nehajske ulice)
10:00 - 15:00
Privremena preobrazba nekih parkirnih mjesta u mjesta posvećena pješacima i građanima. Glavna ideja ove akcije je pokazati građanima kako bi njihov grad/kvart/ulica mogli izgledati ljepše, ugodnije, sigurnije, zanimljivije kada bi umjesto (nekih) parkirnih mjesta na ulicama bilo više prostora za pješake, bicikliste, zelenilo, klupe, igrališta, česme s pitkom vodom itd. Za ovu će se svrhu prenamijeniti otprilike do 15 parkirnih mjesta u poligone za drugačiji tip sadržaja.
ORGANIZATOR: Centar za kulturu Trešnjevka i projekt Mapiranje Trešnjevke u okviru akcije Trešnjevka se budi 4, u suradnji s građanima, udrugama, inicijativama, mjesnim odborima Trešnjevka sjever
 
Trening škole trčanja
Park Maksimir
10:30
ORGANIZATOR: DŠR Aktivan život
 
Zaigrani Š/Umom
Park šuma Grmoščica
11:00 
Prvi dio susreta čine obilazak šume, proučavanje i učenje o šumskom bogatstvu i raznolikosti u različita godišnja doba, uočavanje prizemnog sloja šume, sloja grmlja, drveća, biljaka, životinja.
Drugi dio programa čine kreativne radionice.
ORGANIZATOR: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca
 
Nextbike point i alka na biciklu
Ispred Point Shopping Centra, Rudeška cesta 169a
11:00 
Uz nextbike point osigurali smo brojne aktivnosti na otvorenom. Uz vožnje biciklima električnim, cargo ili tandem, održati će se i natjecanje nextbike alke za djecu i odrasle. Svi zainteresirani će pritom moći besplatno isprobati gradske bicikle, sudjelovati na nextbike alci na biciklu te dobiti prigodne poklone.
ORGANIZATOR: Sustav javnih bicikala d.o.o. (NEXTBIKE)
 
Mala biciklijada Grada Zagreba
Park Zrinjevac
11:00  
Male biciklijade održavaju se s ciljem edukacije najmlađih sugrađana u korištenju bicikla. Prijave su na info punktu Grada Zagreba kod Paviljona od 09:30 sati, a start Male biciklijade je u 11:00 sati. Prijave su obavezne od strane roditelja ili zakonskog zastupnika nad djetetom. Mala biciklijada namjenjena je za djecu predškolskog uzrasta, a mogu voziti bicikle, guralice, bicikle s pomoćnim kotačima, tricikle i dr.
Dužina biciklijade: 400 metara.
ORGANIZATOR: Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost, uz podršku Službe za sigurnost cestovnog prometa, MUP-PUZ, Zoološki vrt Grada Zagreba, Amazinge, DV Botinec i BK Opušteno
 
Natjecanje u skate parku za romobile (scooter) i role (Roller freestyle)
Skate park Jarun, Veliko jezero
12:00 - 20:00 
Natjecanje se organizira u skladu s World Skate pravilima.
Raspored kvalifikacija i finala bit će objavljen na web stranici.
ORGANIZATOR: Zagrebački koturaljkaški savez

Hajdemo se igrati
Park, igralište u ulici Miroševečina, MO Zeleni brijeg
15:00 
Druženje i igranje zaboravljenih dječijih igara na otvorenom: lovice, skrivača, gumi gumi.
ORGANIZATOR: Vijeće mjesnog odbora Zeleni brijeg

Biciklistička karavana
Perivoj Ivane Brlić Mažuranić, Donja Dubrava – Grad mladih Granešina – Kulturni centar Dubrava
16:00 - 18:00
Okupljanje biciklističke karavana je u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić u 16 sati, vozi se laganom rutom preko okretišta Dubrava, uz Aveniju G. Šuška, Oporovečkom, pa uz potok do Grada mladih Granešina. Kratak odmor uz piknik u GMG kod stolova za stolni tenis (hranu i piće nose sudionici), te povratak uz potok preko Klake do Kulturnog centra Dubrava. Ukupna dužina vožnje je oko 6 kilometara. Trasa je jednostavna, bez uspinjanja, te je namijenjena svima koji mogu samostalno odvoziti 6 kilometara. 
Predviđen povratak na odredište kod Kulturnog centra Dubrava je oko 18 sati.
Cilj je promicanje bicikla i bicikliranja kao sredstva za prometovanje, te za postizanje zdravlja i zdravog načina života.
ORGANIZATOR: Inicijativa BDP - biciklom do Pionirca, MO Ivan Mažuranić, MO Dubrava središte, MO Zeleni brijeg i MO Klaka
 
Aktivni seniori - sjedim, a vježbam!
MO Klaka, Ulica Zdenka Škreba 3
17:00 
Sigurno želite naučiti kako se razgibati u svome domu, na svome stolcu. Evo prilike! THERAPEX - rekreativna gimnastika za seniore (ali ne samo za njih!) na stolicama i na svježem zraku, u parku ispred MO Klaka.
Kakav vas program čeka? Terapijske vježbe za kralježnicu i ostale velike i male zglobove, istezanje, vježbe disanja i relaksacija. Vježbe su nižeg intenziteta i složenosti, namijenjene jačanju mišića trupa, zglobova i ligamenta, dobre su protiv osteoporoze te za gipkost kralježnice.
Vježbat ćemo oko pola sata pod vodstvom Đurđe Podvorac, prof. kineziologije i dugogodišnje promicateljice zdravih načina vježbanja za sve generacije, a posebno seniore.
ORGANIZATOR: Društvo za sportsku rekreaciju VIGOR, MO Klaka
 
Smanji gas, povećaj sigurnost: Zajedno za održivu vožnju
Varaždinska ulica, Popovec
17:00 
Postavljanjem znakova i vizualnim bojanjem ulice želi se potaknuti sudionike u vožnji da se pridržavaju ograničenja brzine.
ORGANIZATOR: VMO Popovec
 
Dan MO Gajišće
dvorište vatrogasnog doma, Varaždinska cesta 42, Sesvete
17:00 
 
ORGANIZATOR: MO Gajišće
 
Lov na Ribnjak
Masarykova ulica i okolne ulice
17:00 
Mali lovci na blago Ribnjaka će kroz niz zadataka vezanih uz više ili manje poznate znamenitosti centra Grada Zagreba doći do Ribnjaka. Svaki zadatak koji otkriju moraju i fotodokumenirati kako bi na cilju mogli provjeriti da li su ispunili sve zadatke. Naravno mali lovci imat će pomoć svojih desnih ruku (roditelja). Cilj je potaknuti djecu na razmišljanje, logičko zaključivanje te prostorne orijentacije kroz zapažanje zanimljivih detalja Grada Zagreba. Za najbrže koji ispune zadatke pripremili smo zanimljive i kreativne nagrade!
Uzrast: 9-13 godina
Pratnja: obavezna jednog roditelja
ORGANIZATOR: Centar mladih Ribnjak
 
Likovna radionica "Zamisli svoj svijet"
Tržnica Trešnjevka, Trešnjevački trg 2
17:00 
Likovna radionica “Zamisli svoj svijet” bavit će se promišljanjem zelenih alternativa transporta i zamišljanjem boljeg, maštovitijeg grada. Kroz uvodnu priču raspravljat će se o tome kako idemo s mjesta na mjesto u gradu, kako se ide u školu, kako se ide u park, i kakav je najbolji način za naš planet. Polaznici će imati izazov osmisliti puteve kroz grad i prijevozna sredstva koja će se prilagoditi prirodi. Unutar kutija, u tehnici kolaža s raznobojnim papirima i starim kartama gradit će svoje ulice, parkove i likove koji će iskakati van čarobne kutije.
ORGANIZATOR: Centar za kulturu Trešnjevka
 
Rasplesani trg
Prostor ispred Kulturnog centra (Dubrava 51a)
18:00 
Plesna radionica na otvorenom za sve koji žele isprobati kako je to plesati u javnom prostoru!
Isprobat ćemo nekoliko koraka standardnih i latinoameričkih plesova, a podsjetit ćemo i na akciju NS Dubrava pod nazivom “Pokreti u javnom prostoru” koja promovira suvremeni ples na raznim lokacijama.
Sudjelovati mogu svi koji se zateknu kod Kulturnog centra! Nije potrebno nikakvo prethodno znanje, samo volja za kretanjem!
Dođite pješice, tramvajem, na biciklima, rolama i slično - da bi što više promicali održivu mobilnosti u našem gradu.
ORGANIZATOR: NS Dubrava i mjesni odbori Donje i Gornje Dubrave