20. 09. 2023.
Edukacija vozača autobusa ZET-a o specifičnostima prijevoza i komunikacije s osobama s invaliditetom
Autobusni pogon Podsused, Samoborska 217 
09:00
Provest će se edukacija vozača ZET-a o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija).
ORGANIZATOR: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske
 
Od Sljemena do dna
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog tjedna u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima odvijat će se edukativne šetnje po prostoru bivše tvornice Sljeme pod vodstvom Damira Fofića, a kao najava istoimene izložbe. Građani će se kroz šetnje upoznati sa zanimljivim detaljima iz života i smrti našeg najvećeg tvorničkog kompleksa.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Šah na otvorenom
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog dana građani će moći odigrati partiju šaha na tabli postavljenoj na asfalt plohe parkirališta; partner Šahovski klub Sesvete Agroproteinka.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Šape koje pomažu
DV Tatjane Marinić 
09:30
Cilj radionice je djeci predstaviti važnost kretanja za osobe s invaliditetom te različite načine kretanja osoba s invaliditetom i korištenje pasa pomagača te kako komunicirati s našim korisnicima. 
ORGANIZATOR: Centar za rehabilitaciju Silve
 
Radionica "PEL – pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kvalitete zraka"
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
09:00 - 12:00 i 13:00 - 15:00
U prezentaciji će pobliže biti objašnjen rad Pokretnoga ekološkog laboratorija za mjerenja kvalitete zraka tvrtke Dvokut ECRO te će se mjeriti parametri: SO2, CO, NO/NO2, benzen, ozon, te meteorološki parametri.
Pokretnim ekološkim laboratorijem mjeri se kvaliteta zraka u blizini većih zagađivača zraka, npr. rafinerija, kemijskih postrojenja, odlagališta otpada, prometnica, kamenoloma... Mjerenja traju kontinuirano više dana a na temelju rezultata takvih mjerenja obavlja se kategorizacija zraka na mjerenom području. Prezentaciju će održati Gordan Golja iz tvrtke Dvokut ECRO.
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Mala škola rolanja
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će škola rolanja. Djeci ćemo približiti rolanje kao aktivnosti kojom se može brže doći do posla ili trgovine, oblikovati tijelo i doprinijeti očuvanju okoliša. Voditelj će demonstrirati vožnju rolama unatrag, vožnju između čunjeva te ribice. Nakon savladavanja osnova rolanja, djeca će se natjecati u štafetnim igrama. Pobjednici kao i ostali sudionici  biti će nagrađeni slatkim nagradama. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"
 
Prikazivanje filma "Smjena generacija - tko spašava svijet?"
Cineplexx City Center One Zagreb East (Slavonska avenija 11d, Zagreb) 
10:00 
Prikazivanje filma aktivnost je u sklopu projekta EU Youth Cinema: Green Deal. Projekt je posvećen održivoj Europi i predstavlja odgovarajuće ciljeve zelenog plana u kinematografskom kontekstu. Projekt daje važan doprinos uvažavanju i razumijevanju Europskog zelenog plana i nudi interkulturnu platformu za multikulturni pristup zelenoj agendi. Program se temelji na odabranoj zbirci europskih filmova koji se prikazuju u kinima u 21 europskom gradu.
Projekt izravno doprinosi razvoju sve više ekološki osvještenog društva kroz projekcije filmova za mlade, starije od 14 godina.
Nakon prikazivanja filma, uslijedit će moderirana diskusija s panelistima o tematici filma.
ORGANIZATOR: Centar za kulturu dijaloga
 
Meteorološko motrenje – meteorološka postaja „Tehnički muzej“
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
10:00 - 11:00
U dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla postavljena je klasična klimatološka postaja za mjerenje osnovnih meteoroloških elemenata i pojava potrebnih za upoznavanje vremena i klime. Postaja ostaje trajno u dvorištu Muzeja i nakon završetka Festivala znanosti. Opremljena je osnovnim klasičnim meteorološkim instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kišomjerom te registrirnim instrumentima.
Upoznajte se s načinom dobivanja i mjerenja meteoroloških podataka o kojima svakodnevno čitate u novinama ili ih čujete na radiju ili televiziji. Bez tih podataka, prikupljenih širom Hrvatske i okolnog područja, nema ni poznavanja vremena i klime, niti vremenskih prognoza koje nam često olakšavaju planiranje i svakodnevne aktivnosti.
Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole. Voditeljica programa je Ana Weissenberger iz DHMZ-a.
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Predstavljanje fakultativnog predmeta elektromobilnost
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
10:00 - 11:00
Škola za cestovni promet iz Zagreba već je prethodnim projektima Europe Electric Car (Leonardo da Vinci Partnership, 2012.-2014.) i LEMO (Learning E-Mobility) započela usklađivanje s novim tehnologijama u prometu razvojem kompetencija učenika i nastavnika strukovnih škola kroz edukaciju i trening o električnim automobilima. Osim toga, uspostavljena je suradnja s proizvođačima i drugim dionicima koji su izravno ili neizravno uključeni u razvoj električnih vozila i prateće infrastrukture.
Uvođenje fakultativnog predmeta elektromobilnost u nastavni proces logičan je nastavak s posebnim naglaskom na ekološkom aspektu koncepta e-mobilnosti korištenjem električne energije iz obnovljivih izvora.
ORGANIZATOR: Škola za cestovni promet i Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Rekreativno-edukativna šetnja „Putovima književnika našeg kvarta“
od novouređene šetnice uz potok Bliznec (polazišna točka ugao Ulice grada Gospića i Getaldićeve ulice), preko Šetalište Ranka Marinkovića do Šetalište Vesne Parun
10:00
Šetnja kroz Botanički vrt sa vodičem.. 
ORGANIZATOR: Dom za starije osobe Medveščak Zagreb 
 
Likovne radionice Reduce-reuse-recycle
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će se likovna radionica Reduce-reuse-recycle, voditeljica radionice Antoneta Medved. Na radionicama će djeca izrađivati uporabno ukrasne predete upotrebom materijala koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada. S djecom će se razgovarati o važnosti zaštite prirode i okoliša na načina na koji to možemo jednostavno i praktično provesti. Na ovaj način se djecu od najranije dobi ekološki osvještava o važnosti procesa recikliranja kako bi se u odrasloj dobi odgovorno ponašala prema prirodi i sudjelovala u očuvanju biološke raznolikosti. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"
 
Pristupačnost u gradskoj četvrti za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti
Srednja škola Jelkovec, Sesvete
10:00
Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec organizira predavanje s temom „Pristupačnost za osobe s invaliditetom (u invalidskim kolicima) i osobe smanjene pokretljivosti“. Nakon predavanja održat će se obilazak zadanih lokacija korisnika Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec uz asistenciju, u pratnji asistenata Centra i učenika Srednje škole Jelkovec, ruta: Ul. Ladisalava Šabana 6 – Ul. Vladimira Stahuljaka 1.
ORGANIZATOR: Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec
 
Vježbanje na radnom mjestu
ZJZ Andrija Štampar
11:00
Vježbanje na radnom mjestu se provodi već godinama u NZJZ Andrija Štampar za radnike Zavoda s ciljem poticanja tjelesne aktivnosti i smanjenja sjedilačkog rada te edukacije o samom vježbanju. Provesti će se informiranje o dobrobitima vježbanja i o samom vježbanju na radnom mjestu te potom vježbati kratak program od 15 - 20 minuta za sve sudionike - radnike Zavoda i zainteresirane građane. 
ORGANIZATOR: Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar
 
Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti
Knjižnica Jelkovec, Vladimira Stahuljaka 3, Sesvete
12:00
Predavanje za učenike osnovnih škola. 
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Jelkovec, Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec
 
Edukativni poligon sigurne vožnje električnim romobilima
Masarykova ulica
12:00
Poligon sigurne vožnje ima svrhu omogućit besplatnu edukaciju građanima Grada Zagreba i njegovim posjetiteljima u pogledu pravilnog i sigurnog prometovanja e-romobilima kao novim, alternativnim načinom prijevoza.
Za građane će biti osigurani električni romobili i zaštitna oprema, dok za poligon nije potreban poseban postav već se koriste uobičajeni nefiksirajući rekviziti kao što su čunjevi.
Edukatori tvrtke Bolt demonstrirat će siguran način vožnje i upoznati sudionike o svim relevantnim propisima kao i o važnostima njegovanja prometne kulture. Vjerujemo da na javnoj površine veličine do 300m2 (15x20m ili neka druga kombinacija) možemo organizirati poligon, gdje će se na adekvatan način moći postaviti prepreke i “izazovi” (osmice, zavoji, okretanje i slično).
Procijenjeno vrijeme trajanja edukativnog poligona je 2h. 
ORGANIZATOR: Bolt Services d.o.o.
 
Kreativna radionica " Zašto je ovo moje mjesto posebno!?​" galerije Klovićevi dvori
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
16:30 - 17:45
Voditeljice:  Liljana Velkovski i Helena Ramljak 
Budući da svi dolazite iz različitih kvartova grada Zagreba, mogli biste odabrati  mjesto  na kojem se igrate, čavrljate s prijateljima ili svojim simpatijama, šećete svoje kućne ljubimce. Možda vam je ono značajno jer je tamo neko staro drvo, neki kip, par klupica ili tobogan, možda je to mjesto prvog sramežljivog poljupca, odabrat ćete sami. Radove koje u radionici kreirate stavit ćete na to vaše posebno mjesto, poslikati u ambijentu i fotografiju ćemo staviti na našu web stranicu pod linkom Artionica uz temu: Zašto je ovo moje mjesto posebno!? Bit će to samo vaša umjetnička poruka kao  „ostavština“ na jedan poseban trenutak!
ORGANIZATOR: Galerija Klovićevi dvori
 
Kad vozači „prolupaju“ (i sjednu na bicikle)!
Knjižnica Marina Držića 
16:30 
Potaknuli smo velike zaljubljenike u svoje limene ljubimce da ih barem jedan dan ostave na parkiralištu i krenu u avanturu bicikliranja, vožnje romobila i sličnih drukčijih prijevoznih rješenja. Svoje će dojmove o tom iskustvu razmijeniti, nakon posla, ispred Knjižnice Marina Držića, uz šalicu čaja i druženje.
ORGANIZATOR: Knjižnica Marina Držić

Mobilnost slijepih i slabovidnih sugrađana - edukativna i participativna radionica
Na pločniku i kolniku ispred Njegoševe 10
17:00
Gradska četvrt Peščenica-Žitnjak i Mjesni odbor Peščenica uskoro dobivaju novu osnovnu školu za slijepe i slabovidne! Škola se gradi u odvojku Njegoševe ulice, pokraj prostorija Mjesnog odbora te pokraj kolnog ulaza Centra Vinko Bek.
Gradska četvrt i Mjesni odbor prepoznali su važnost unaprjeđenja infrastrukture za sigurnije kretanje gradom naših slijepih i slabovidnih sugrađana te je u 2023. izrađen projekt postavljanja traka za kretanje slijepih i slabovidnih od tramvajske stanice Harambašićeva (u oba smjera), duž zapadnog nogostupa u Harambašićevoj, preko južnog nogostupa u Njegoševoj te istočnim nogostupom Ulice D. Kušlana, sve do glavnog ulaza u centar Vinko Bek. Realizaciju uređenje nogostupa, pomicanje parkirnih mjesta radi povećanja širine nogostupa te postavljanje traka očekujemo u 2024. 
Izradom projekta postavljanja traka i očekivanom realizacijom u 2024., Gradska četvrt prepoznala je još jednu javnu površinu koja će u budućnosti postati važna za mobilnost slijepih i slabovidnih sugrađana i koji ima potencijal postati mjesto susreta i druženja, kako zbog blizine prostora MO-a , tako i zbog skorog dovršetka prve osnovne škole za slijepe i slabovidne. Radi se o prostoru odvojka Njegoševe ulice. Gradska četvrt je u srpnju u sklopu Plana komunalnih aktivnosti osigurala sredstva za izradu projekta uređenja javne površine duž odvojka u Njegoševoj s naglaskom na postavljanje traka za kretanje slijepih i slabovidnih osobe te s idejom stvaranja mjesta susreta i druženja ispred MO Peščenica u Njegoševoj 10.
Upravo zato vidimo potencijal da u odvojku Njegoševe, ispred Centra Vinko Bek i buduće OŠ, kao i prostora MO-a, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti 2023. organiziramo edukativnu i participativnu radionicu o poteškoćama s kojima se susreću slijepi i slabovidni sugrađani prilikom svakodnevnog kretanja gradom te za prikupljanje vrijednih prijedloga sugrađana o budućem uređenju odvojka u Njegoševoj koji će predstavnicima u Gradskoj četvrti poslužiti kao prijedlozi projektnih zadataka prilikom izrade projekta. U sklopu edukativnog dijela centar Vinko Bek bi održao iskustvene i teorijske radionice o kretanju slijepih i slabovidnih, a u drugom dijelu bi predstavnici Gradske četvrti u strukturiranom razgovoru prikupljali prijedloge sugrađana o budućem uređenju odvojka u Njegoševoj.
Cilj događaja je kroz edukativnu i participativnu radionicu podići razinu svijesti i znanja o poteškoćama s kojima se susreću slijepi i slabovidni prilikom kretanja gradom te unaprjeđenje infrastrukture koja služi slijepim i slabovidnim sugrađanima za sigurno i samostalno kretanje gradom. Poboljšanje infrastrukture i podizanje svijesti o kretanju slijepih i slabovidnih sugrađana doprinosi i većoj samostalnosti i mobilnosti slijepih i slabovidnih čime se potiče korištenje javnog prijevoza i samostalnog kretanja te se štedi energija i smanjuje korištenje automobila.
AKTIVNOSTI:
- CENTAR VINKO BEK: edukacija kako pristupiti i pomoći slijepim i slabovidnim sugrađanima i korištenje posebnih naočala kako bi se dočaralo iskustvo slijepih i slabovidnih 
- GRADSKA ČETVRT: prezentacija dosadašnjeg rada na unaprjeđenju infrastrukture za slijepe i slabovidne u okolici Centra Vinko Bek te prikupljanje prijedloga uređenja odvojka Njegoševa.
ORGANIZATOR: Grad Zagreb, Vijeće gradske četvrti Peščenica-Žitnjak, Vijeće mjesnog odbora Peščenica, Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek
 
Tragom Maksimirskih jezera
MO Maksimir, barutanski Breg 5
17:00
Šetnja od MO Maksimir do parka Maksimir te uz jezera uz vodstvo planinarskih vodiča. U toku ture upoznajemo sudionike sa zdravstvenim i socijalnim koristima hodanja i planinarenja.
ORGANIZATOR: HPD Gorščica Zagreb
 
Letimo padobranom s našim domaćim Leonardom - Faustom Vrančićem
Centar za kulturu i obrazovanje Susedgra
18:00
Znanstvenopopularna radionica za djecu od 6 do 12 godina koja se se bavi zanimljivim životom Fausta Vrančića; izumitelja, jezikoslovca, pjesnika, diplomata, inženjera i biskupa rođenog u Šibeniku u 16. stoljeću. Manje je poznato da je usavršavao različite vrste mlinova, žičare, mostove, brodove, radne strojeve u poljoprivredi i još mnogo toga. Najpoznatiji je po svojem padobranu pa ćemo se i mi zabaviti uz izradu makete padobrana. Na kraju radionice je kviz.
Područja koja se obrađuju: Tehnička kultura, fizika, geografija, povijest.
ORGANIZATOR: Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad​
 
PARK, a ne PARKing
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
 
radionica oslikavanja plohe parkirališta; partner Ostvarenje.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Mini koncert klasične glazbe
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja