Izložba plakata učenika gimnazije Sesvete/Marko Polo (1254.-1324.)
Ovogodišnji ETM

Izložba plakata učenika gimnazije Sesvete/Marko Polo (1254.-1324.)

Izložba plakata učenika gimnazije Sesvete/Marko Polo (1254.-1324.)

Učenici Geografsko-povijesne skupine Gimnazije Sesvete s profesoricom Suzanom Pešorda, školskom knjižničarkom Brigitom Kosić te vanjskom suradnicom Ružom Jozić istražili su u dostupnoj literaturi školske knjižnice život i putovanje Marka Pola, mjesta koja je na svojim putovanjima posjetio i osobito susret Marka Pola s Kublaj kanom u Mongoliji. Učenici su se bavili i temama: Marko Polo u službi Kublaj kana, Markova putovanja velikim mongolskim i kineskim carstvom, porijeklo obitelji Marka Pola, povratak s putovanja u Europu, put svile i njezin značaj za razvoj daljih putovanja i geografskih istraživanja. Posebnu su pozornost učenici posvetili i knjizi Marka Pola – Milion, njezinu značaju i utjecaju koji je imala na buduća geografska putovanja i otkrića, kao i opisima svega što je Marko Polo vidio i doživio na Dalekom istoku. Neka su poglavlja u istraživanju učenika bila posvećena izumima s Istoka koja je Marko Polo donio sa svojih putovanja, kao i njihov značaj za razvoj trgovine, svjetskog gospodarstva i budućih putovanja. Jedna je skupina učenika istraživala vezu Marka Pola i našeg otoka Korčule, njegovu rodnu kuću na Korčuli kao i postav izložbe u Interpretacijskom centru Marko Polo u Muzeju Korčule. 
Tijekom dodatne nastave Geografska i povijesna istraživanja učenika Gimnazije Sesvete u projektu:             Marko Polo - putovanje koje je promijenilo svijet učenici su istraživali i rezultate svojih istraživanja predstavili pomoću plakata. 
Učenici Likovne grupe Gimnazije Sesvete s profesoricom Inom Jozić uključili su se svojim radovima u školski projekt o Marku Polu uz 700. obljetnicu njegove smrti. Izradili su tehnikom slikanja na svili i oslikali  geografske karte putovanja Marka Pola na Daleki Istok, kao i karte s njegovog putovanja na povratku prema Europi i Veneciji. Uz rad na svili nekoliko je učenika oslikalo i napravilo ilustracije na plakatima vezane za Marka Pola i njegovo putovanje te portret Marka Pola i Kublaj kana. Izložba će biti postavljena u Galeriji NSS (Trg D. Domjanića).

Organizator: Narodno sveučilište Sesvete
Partner: GImnazija Sesvete