19. 09. 2023.
Radionica "PEL – pokretni ekološki laboratorij za ispitivanje kvalitete zraka"
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
09:00 - 12:00 i 13:00 - 15:00
U prezentaciji će pobliže biti objašnjen rad Pokretnoga ekološkog laboratorija za mjerenja kvalitete zraka tvrtke Dvokut ECRO te će se mjeriti parametri: SO2, CO, NO/NO2, benzen, ozon, te meteorološki parametri.
Pokretnim ekološkim laboratorijem mjeri se kvaliteta zraka u blizini većih zagađivača zraka, npr. rafinerija, kemijskih postrojenja, odlagališta otpada, prometnica, kamenoloma... Mjerenja traju kontinuirano više dana a na temelju rezultata takvih mjerenja obavlja se kategorizacija zraka na mjerenom području. Prezentaciju će održati Gordan Golja iz tvrtke Dvokut ECRO.
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Šah na otvorenom
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog dana građani će moći odigrati partiju šaha na tabli postavljenoj na asfalt plohe parkirališta; partner Šahovski klub Sesvete Agroproteinka.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Mala škola rolanja
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će škola rolanja. Djeci ćemo približiti rolanje kao aktivnosti kojom se može brže doći do posla ili trgovine, oblikovati tijelo i doprinijeti očuvanju okoliša. Voditelj će demonstrirati vožnju rolama unatrag, vožnju između čunjeva te ribice. Nakon savladavanja osnova rolanja, djeca će se natjecati u štafetnim igrama. Pobjednici kao i ostali sudionici  biti će nagrađeni slatkim nagradama. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"

U potrazi za zelenom oazom
Gradske četvrti Črnomerec i Donji Grad 
10:00 - 12:00
Rekreativno hodanje korisnika Doma, razgledavanje Botaničkog vrta uz poučno predavanje o bilju. 
ORGANIZATOR: Dom za starije osobe Sveti Josip
 
Umjetnost "na kotačima"
ZG Forum, Gajeva 27
10:00 - 12:00
Kreativne radionice inspirirane kinetičkom umjetnošću, također poznatom kao umjetnost u pokretu, na kojima će posjetitelji imati priliku izrađivati vlastite dodatke, kao npr. zaštita od kiše za sjedalo, za svoja prijevozna sredstva koja pomažu u očuvanju okoliša.
ORGANIZATOR: Muzej za umjetnost i obrt
 
Sportske igre
Park Kate Šoljić
10:00
Mali dom Zagreb će obilježiti Europski tjedan mobilnosti organizacijom sportskih igara u zajednici. Cilj je upoznati zajednicu s adaptiranim sportovima prilagođenim sudjelovanju osoba s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama, Polo ili Kuglanje. Osobe iz zajednice moći će zaigrati sportske igre s korisnicima Malog doma.
ORGANIZATOR: Mali dom Zagreb
 
Likovne radionice Reduce-reuse-recycle
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će se likovna radionica Reduce-reuse-recycle, voditeljica radionice Antoneta Medved. Na radionicama će djeca izrađivati uporabno ukrasne predete upotrebom materijala koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada. S djecom će se razgovarati o važnosti zaštite prirode i okoliša na načina na koji to možemo jednostavno i praktično provesti. Na ovaj način se djecu od najranije dobi ekološki osvještava o važnosti procesa recikliranja kako bi se u odrasloj dobi odgovorno ponašala prema prirodi i sudjelovala u očuvanju biološke raznolikosti. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"
 
Posjet korisnika Doma Botaničkom vrtu PMF-a
Botanički vrt PMF-a
10:00
Šetnja korisnika Gerontološkog centra Doma Peščenica i korisnika smještaja Doma Peščenica prema programu rekreativnog hodanja prilagođenog osobama starije životne dobi (ukupna dužina šetnice je oko 1,5 km te će šetnja biti prilagođena okupljenim sudionicima) uz zaustavljanja na četiri lokacije gdje će sudionici aktivnosti biti upoznati s književnim opusom književnika čije ime nose šetnice, moći će izvoditi aerobne vježbe i vježbe istezanja pod vodstvom fizioterapeutskih tehničara, kao i sudjelovati u vođenoj meditaciji i upoznati se s njezinim koristima za opuštanje tijela i uma. Na kraju druženja predviđen je “Društveni piknik’” svih sudionika na Šetalištu Vesne Parun. 
ORGANIZATOR: Dom za starije osobe Peščenica, Zagreb – Gerontološki centar Doma Peščenica
 
Radionica "Jesmo li vještiji od naših starih?"
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
10:00 - 12:00
Tijekom radionice (Mario Mirković - autor, Katarina Ivanišin Kardum - voditeljica) sudionici će se okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Takav bicikl, izložen u postavu Odjela prometnih sredstva TMNT-a, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonio popularnosti i razvoju bicikla. 
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Hodamo MI, možete i VI!
Knjižnica Marina Držića 
11:30 
Riječ je o aktivnosti koju, u suradnji s Domom za starije osobe Trnje, tijekom Tjedna mobilnosti provodimo već drugu godinu a njome želimo unaprijediti i očuvati zdravlje osoba starije životne dobi te osoba s invaliditetom, očuvati njihove funkcionalne i motoričke sposobnosti, pružiti im priliku za usvajanje novih vještina te povećati njihovu sigurnost u zajednici. Kako bi se potaknula i održala mobilnost osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom, važna je umreženost svih relevantnih institucija u zajednici – od domova za starije osobe i institucija koje pružaju usluge u zajednici do knjižnica i nevladinih organizacija kao važnih sudionika koji zajedničkom suradnjom mogu osigurati navedenu povezanost. 
Desetak korisnika Doma za starije Trnje došetat će sa socijalnim radnicima i ostalim djelatnicima na druženje s korisnicima i djelatnicima Knjižnice Marina Držića. Tom prigodom pripremit ćemo im kavu, čaj, kolače te prigodni poklon kao uspomenu na Tjedan mobilnosti, njihov trud i druženje. Najstarija dobna skupina odaslat će poruku: Hodamo MI, možete i VI!
ORGANIZATOR: Knjižnica Marina Držić
 
Kreativna radionica "Mali istraživači" galerije Klovićevi dvori
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
16:30 - 17:45
Voditeljice:  Liljana Velkovski i Helena Ramljak 
Prošećite svojim kvartom, a ako je velik provozajte se biciklom i provjerite da li se u blizini nalazi neko umjetničko djelo. Ako ga pronađete opišite ga i saznajte tko ga je napravio. Ako je kip odredite mu visinu, širinu i dubinu, i nemojte zaboraviti ponijeti metar, slikajte ga kako bismo zajedno u radionici odredili  od kojeg je materijala načinjen te ga nacrtali  ugljenom na natron papiru ili ga u kolažu smjestili u prostor. Provjerite da li je djelo smješteno ispred ili u blizini nekog značajnog kulturnog zdanja. Što više podataka saznate, to više ćemo svi naučiti! 
ORGANIZATOR: Galerija Klovićevi dvori
 
Biciklopopravljaona
Masarykova ulica
17:00 - 20:00
Svi zainteresirani moći će besplatno popraviti svoje bicikle. Biciklopopravljaona osigurava specijalizirane biciklističke alate i pomoć volontera, a ovoga puta radit ćemo na otvorenom. 
ORGANIZATOR: Zelena akcija
 
Pop-up radio
Masarykova ulica
17:00 - 20:00
Pričati ćemo o temama vezanim uz Tjedan mobilnosti s gostima uz, naravno, glazbene pauze! 
ORGANIZATOR: Sindikat biciklista
 
Od Sljemena do dna
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
17:00 - 18:00
Tijekom cijelog tjedna u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima odvijat će se edukativne šetnje po prostoru bivše tvornice Sljeme pod vodstvom Damira Fofića, a kao najava istoimene izložbe. Građani će se kroz šetnje upoznati sa zanimljivim detaljima iz života i smrti našeg najvećeg tvorničkog kompleksa.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Biciklistička početnica profesora Fausta
Knjižnica Medveščak, Odjel za djecu i mladež, Zvonimirova 17
18:00
Pričaonica na kojoj ćemo, uz slikovnicu Nine Ivanović, učiti pet lekcija sigurnog bicikliranja. Bicikl je prekrasan izum koji ne zagađuje okoliš i pruža mnogo veselja, ali je potrebno biti odgovoran vozač te imati ispravan bicikl i dobru zaštitnu opremu.
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba - Knjižnica Medveščak 
 
Program Sindikata biciklista
Masarykova ulica
18:30
Sindikat biciklista je udruga koja se zalaže za poboljšanje uvjeta za korištenje bicikla kao efikasnog, održivog i zdravog prijevoznog sredstva. Zagovaramo i radimo na transformaciji gradova u čiste, sigurne, ugodne i zelene gradove, po mjeri čovjeka, promičući bicikliranje kao poželjan oblik prijevoza.
ORGANIZATOR: Sindikat Biciklista​ 
 
CKIM i Trčaona zajedno
Centar za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18, kvart i park Maksimir
19:00
Centar za kulturu i informacije Maksimir (CKIM) uključuje se u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti zajedno s Trčaonom. 
Tema se provodi pod sloganom "Krećimo se kvalitetnije - štedimo energiju".
ORGANIZATOR: Centar za kulturu i informacije Maksimir​
 
PARK, a ne PARKing
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
 
Radionica oslikavanja plohe parkirališta; partner Ostvarenje.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Joga na otvorenom
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
 
Voditeljica Ana Marija Švenda
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Mini koncert klasične glazbe
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja