22. 09 .2023.
Dan bez automobila!
 
Grad Zagreb je 22. rujna za sve građane na području cijelog grada osigurao besplatnu vožnju tramvajima i autobusima sa željom da se građani barem na jedan dan u godini odreknu vožnje svojim automobilima i zamjene ga javnim gradskim prijevozom. To je prilika da svi oni koji su vezani uz svoje limene ljubimce dozvole sebi iskorak i izlazak iz komfor zone i pokušaju nešto drugačije.
ORGANIZATOR: Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost
 
Šah na otvorenom
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog dana građani će moći odigrati partiju šaha na tabli postavljenoj na asfalt plohe parkirališta; partner Šahovski klub Sesvete Agroproteinka.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Mala škola rolanja
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će škola rolanja. Djeci ćemo približiti rolanje kao aktivnosti kojom se može brže doći do posla ili trgovine, oblikovati tijelo i doprinijeti očuvanju okoliša. Voditelj će demonstrirati vožnju rolama unatrag, vožnju između čunjeva te ribice. Nakon savladavanja osnova rolanja, djeca će se natjecati u štafetnim igrama. Pobjednici kao i ostali sudionici  biti će nagrađeni slatkim nagradama. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"
 
Radionica prometne kulture
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
 
Partner HAK. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja

Aktivni seniori - sjedim, a vježbam!
MO Klaka, Ulica Zdenka Škreba 3
10:00 
Sigurno želite naučiti kako se razgibati u svome domu, na svome stolcu. Evo prilike! THERAPEX - rekreativna gimnastika za seniore (ali ne samo za njih!) na stolicama i na svježem zraku, u parku ispred MO Klaka.
Kakav vas program čeka? Terapijske vježbe za kralježnicu i ostale velike i male zglobove, istezanje, vježbe disanja i relaksacija. Vježbe su nižeg intenziteta i složenosti, namijenjene jačanju mišića trupa, zglobova i ligamenta, dobre su protiv osteoporoze te za gipkost kralježnice.
Vježbat ćemo oko pola sata pod vodstvom Đurđe Podvorac, prof. kineziologije i dugogodišnje promicateljice zdravih načina vježbanja za sve generacije, a posebno seniore.
ORGANIZATOR: Društvo za sportsku rekreaciju VIGOR, MO Klaka

Čuvaj baštinu, reci ne grafitima
Školica za 5, Hebrangova 5
10:00 
Prijavite svoj razred na besplatnu likovnu radionicu Čuvaj baštinu. Reci NE grafitima. Brojite korake do Školice i saznajte jesmo li Vam blizu ili daleko. Upišite dan i vrijeme u svoj kalendar - 22. rujna 2023. u 10 sati. Radionica je vezana uz izložbu Hrvatski učiteljski dom, uz upoznavanje jedinstvene arhitekturne kulturne baštine u Zagrebu, osnovnih pojmova vezanih uz kulturnu baštinu i utjecaju grafita. Hrvatski učiteljski dom je dom jednom od najstarijih muzeja u Zagrebu – Hrvatskom školskom muzeju. Kako je nastao ovaj prelijepi spomenik kulturne baštine saznat ćete lako! Zašto grafiti na spomenicima nisu sreća, isto tako!
Šetnjom do Školice za 5 sudjelujte u Europskom tjednu mobilnosti i ostvarite jedinstvenu priliku za upoznavanje Hrvatskog učiteljskog doma iz neke druge perspektive – perspektive vizionara, graditelja i čuvara.
Namijenjena djeci od 9 do 14 godina.
Trajanje radionice: 1 h
Prijave do 20. rujna 2023. na idumbovic@hsmuzej.hr
ORGANIZATOR: Hrvatski školski muzej​
 
Meteorološko motrenje – meteorološka postaja „Tehnički muzej“
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
10:00 - 11:00
U dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla postavljena je klasična klimatološka postaja za mjerenje osnovnih meteoroloških elemenata i pojava potrebnih za upoznavanje vremena i klime. Postaja ostaje trajno u dvorištu Muzeja i nakon završetka Festivala znanosti. Opremljena je osnovnim klasičnim meteorološkim instrumentima za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, kišomjerom te registrirnim instrumentima.
Upoznajte se s načinom dobivanja i mjerenja meteoroloških podataka o kojima svakodnevno čitate u novinama ili ih čujete na radiju ili televiziji. Bez tih podataka, prikupljenih širom Hrvatske i okolnog područja, nema ni poznavanja vremena i klime, niti vremenskih prognoza koje nam često olakšavaju planiranje i svakodnevne aktivnosti.
Primjereno za djecu od vrtićke dobi do uzrasta srednje škole. Voditeljica programa je Ana Weissenberger iz DHMZ-a.
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Likovne radionice Reduce-reuse-recycle
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će se likovna radionica Reduce-reuse-recycle, voditeljica radionice Antoneta Medved. Na radionicama će djeca izrađivati uporabno ukrasne predete upotrebom materijala koji se inače svrstavaju u kategoriju otpada. S djecom će se razgovarati o važnosti zaštite prirode i okoliša na načina na koji to možemo jednostavno i praktično provesti. Na ovaj način se djecu od najranije dobi ekološki osvještava o važnosti procesa recikliranja kako bi se u odrasloj dobi odgovorno ponašala prema prirodi i sudjelovala u očuvanju biološke raznolikosti. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"
 
Virtualna šetnja "Pešča iz drugog kuta"
Hol i atrij Doma za starije osobe Peščenica
10:30
Simulacija šetnje prostorom Peščenice (Volovčice, Donjih Svetica, Borongaja i Ferenščice) putem fotografija i opisa lokacija koji će korisnicima II. i III. stupnja usluge Doma Peščenica stvoriti dojam stvarne šetnje Peščenicom. Šetnja prostorom hola i atrija Doma Peščenica, u kojem će biti definirani punktovi stvarnih lokacija i ruta kretanja našom četvrti (Kulturni centar KNAP, Knjižnica S.S. Kranjčević, NK HAŠK 1903, Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, tržnica Volovčica, Šetalište Ranka Marinkovića, Šetalište Vesne Parun i šetnica uz potok Bliznec), približit će se pojedina kulturno-društvena mjesta Peščenice onim korisnicima koji su zbog svoje funkcionalne ovisnosti ograničeni u kretanju Peščenicom. Šetnja će biti popraćena i medicinsko-rekreativnim te vježbama opuštanja vođenim od strane fizioterapeutskih tehničara s ciljem podizanja svijesti o važnosti kvalitetnog fizičkog kretanja. 
ORGANIZATOR: Dom za starije osobe Peščenica
 
Vježbanjem do zdravlja
Šumska staza Bliznec
11:00
Mjesto sastanka križanje ulice Bliznec i Markuševačke ceste te od te točke pa do pilane Bliznec skupine se kreću hodajući (sporo hodanje brzo hodanje, nordijsko hodanje) ili trčeći prema afinitetima prijavljenih osoba (kad budu prijave za događaj, prijavitelji moraju odabrati što žele). Kada se stigne do cilja 30 min edukacije o pokretu i vježbanje za sve prisutne, a posebno za osobe koje imaju neka ograničenja u kretanju. Po završetku vježbanja i edukacije zajedničko druženje. 
ORGANIZATOR: Zagrebački parasportski savez
 
Od Sljemena do dna
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
11:00 - 12:00
Tijekom cijelog tjedna u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima odvijat će se edukativne šetnje po prostoru bivše tvornice Sljeme pod vodstvom Damira Fofića, a kao najava istoimene izložbe. Građani će se kroz šetnje upoznati sa zanimljivim detaljima iz života i smrti našeg najvećeg tvorničkog kompleksa.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja

Prezentacija specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s invaliditetom
Tehnički muzej Nikola Tesla, dvorište 
10:00 - 11:00
Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske provodi edukaciju putnika o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija).
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla i ZET
 
Radionica popravka gume na biciklu
OŠ kralja Tomislava, Nova cesta 92
13:00
Radionica će učenike viših razreda osnovne škole naučiti kako popraviti probušenu gumu na biciklu. 
ORGANIZATOR: Mjesni odbor Silvije Strahimir Kranjčević, Biciklopopravljaona (Zelena akcija) i OŠ kralja Tomislava
 
Vježbanjem do zdravlja - prikaz nordijskog hodanja
Europski trg
17:00
Mjesto dogovora i sastanka je na Europskom trgu. Tamo ćemo u suradnji sa sportašima iz Monoski kluba i SKOI-a Sljeme prezentirati i demonstrirati aktivnost nordijskog skijanja na rolama specijanlnim za ljetni dio treninga nordijskog skijanja. Svi zainteresirani će moći probati i sudjelovati u ovom sportu. Nakon prezentacije i demonstracije održati će se kratki trening-vježbanje i edukacija o tjelesnom vježbanju općenito. Svi zainteresirani će moći pitati sve što ih zanima vezano za nordijsko skijanje i zimske sportove. Nakon prezentacije i vježbanja zajedničko druženje. 
ORGANIZATOR: Zagrebački parasportski savez
 
Demonstracija karate kluba "Tempo" 
Masarykova ulica
17:00
Prikaz borilačke vještine kroz proces treninga. 
ORGANIZATOR: Karate klub Tempo

LOFT slavi Dan Donjeg grada uz reviju predstava i nastupe zagrebačkih učenica i učenika!
Park Ribnjak
17:00
Kazalište Mala scena „Sunce Djever i Neva Nevičica“
Lutkarska predstava „Zagrebi legendu“, 4.b OŠ Petar Zrinski
Organizator: LOFT, VGČ Donji grad


 
Zagrebačka žbica
Zrinjevac
18:00
Zagrebačka Žbica je tradicionalna vožnja biciklima zagrebačkim ulicama s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu. Okupljanje građana je na Zrinjevcu kod paviljona od 16 sati. Vožnja će se odvijati u redovnom režimu prometa uz policijsku pratnju na biciklima. Prva Zagrebačka žbica vožena je na Dan bez automobila 2000. godine i mnogobrojna djeca odrasla su u odgovorne vozače bicikala. Početak vožnje je u 18:00 sati. Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost. Dužina vožnje je 7 km. 
ORGANIZATOR: Gradski ured za mjesnu samoupravu, promet, civilnu zaštitu i sigurnost uz podršku Službe za sigurnost cestovnog prometa, MUP-PUZ; stranice Moj bicikl i Biciklističkog kluba Opušteno
 
Zatvaranje Europskog tjedna mobilnosti u Sesvetama
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
18:00 - Nastup KUD- Sesvete
18:30 - Ogledalce (predstava po bajci Grigora Viteza)
19:30 - Piknik kod kurije (druženje građana na prostoru parkinga
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Predavanje i diskusija: Mogućnosti teretnog bicikla
ZG Forum, Gajeva 27
18:30 - 20:00
Predavanje i panel rasprava o mogućnosti koje nam pruža teretni bicikl. 
ORGANIZATOR: Sindikat biciklista
 
Predstavljanje projekta pješačko/biciklističke staze uz Veliku cestu/Sisačku ulicu koja bi povezivala naselja uz tu prometnicu, odnosno gradove Zagreb i Veliku Goricu
Društveni dom u Odri, Odranska 82
19:00
Tribina na kojoj bi se građanima predstavio navedeni projekt.
ORGANIZATOR: Vijeće mjesnog odbora Odra​
 
Urbani i zeleni ritam 
Mjesni odbor Trnsko, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i javni prostor kvarta Trnsko
19:00
UO istovremeno uz potporu MSU provodi program predavanja, serije radionica i vodstva pod nazivom "Urbani i zeleni ritam", a u sklopu projekta TijeloRIJEČI: Trnsko. Program u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u fokus stavlja iskustvo zelenog života kvarta koji predstavlja visoku kvalitetu života u novozagrebačkom kvartu Trnsko. Dok će predavanje Kristine Perkov i Ane Sopine "Kontekst-kontekst-kontekst, Razvoj i identitet urbane pejzažne arhitekture Novog Zagreba" 22.9. u 19 sati u MO Trnsko te vodstvo u Muzeju suvremene umjetnosti 24.9. u 11 sati pridonijeti svijesti o urbanističkoj strukturi ovog kvarta i njenom utjecaju na društveni aspekt, vikend-radionice 23. i 24. 9. te 30.9. i 1.10. provest će se u obliku kvartovskih šetnji pod vodstvom umjetnice Josipe Bubaš i književnice Neve Lukić, koje će polaznike uvesti u eksperimentalno iščitavanje ritma kvarta: prometa, zelenih oaza... Rezultat radionica je izvedba sudionika koje će u suodnos dovesti pokret, riječ i iskustvo kvarta iz perspektive polaznika. 
Svi su programi besplatni i otvoreni za javnost. Za radionicu je potrebna prijava na uoistovremeno@gmail.com. Projekt je financiran u sklopu programa Kultura i umjetnost u zajednici Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba. 
ORGANIZATOR: UO​ Istovremeno