Projekt LIFE City TRAQ – Promet i kvaliteta zraka u gradovima
Ovogodišnji ETM

Projekt LIFE City TRAQ – Promet i kvaliteta zraka u gradovima

Projekt LIFE City TRAQ – Promet i kvaliteta zraka u gradovima 

Predavanje je za učenike osnovnih i srednjih škola i zainteresirane građane, a uključivat će: osnove kvalitete zraka, opis onečišćujućih tvari, gdje nastaju i kako dospijevaju u zrak. Odgovorit će se na pitanja poput, kako loša kvaliteta zraka može utjecati na naše zdravlje, i kakva je poveznica između prometnih gužvi i kvalitete zraka u gradovima, te mnoga druga. Predstavit će se zanimljivosti iz LIFE City TRAQ projekta u tijeku čiji je fokus na uspostavljanju sustava koji će pomoći poboljšavanju kvalitete zraka u gradovima (postavljanje senzorskih stanica, izrada raznih korisnih alata i sl.)
 
Onečišćenje zraka u Europi prepoznaje se kao najveći pojedinačni rizik za zdravlje stanovništva. Značajan dio stanovništva EU-a izložen je prekoračenjima graničnih vrijednosti onečišćujućih tvari, a velik doprinos onečišćenju dolazi i iz prometa. LIFE CityTRAQ projekt će se pozabaviti ovim izazovom kroz razvijanje alata koji će pomoći određivanju žarišnih točaka s najvećim onečišćenjem u gradovima. Povezujući problematiku onečišćenja s mogućim politikama, izradit će se alati za određivanje scenarija koji uključuju mobilnost (promet) i emisije onečišćujućih tvari. To će omogućiti gradovima da razrade odgovarajuće mjere za poboljšanje kvalitete zraka na dobrobit svojih građana.  

Predavanje će se održati u utorak, 17. rujna 2024. godine u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Savska cesta 18 od 9:30 do 10:00.

Organizator: Državni hidrometeorološki zavod