21. 09. 2023.
Biciklijada ŠSSGZ-a
RŠC JARUN
09:00
Školski sportski savez Grada Zagreba provodi projekt pod nazivom “Biciklom u školu”. U prvoj polovici ove godine održana su četiri Biciklistička izazova u kojem su sudjelovali učenici i profesori osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba. U navedenih aktivnostima sudjelovalo je 420 učenika i 39 profesora iz 23 osnovne i srednje škole. U okviru projekta i ETM-a Savez bi organizirao 3. Biciklijadu za učenike osnovnih i srednjih škola na RŠC Jarun. Sudionici biciklijade vozili bi 2 kruga (cca 14 km), a nakon toga bi bio održana zabavno-edukativno-sportski program u kojem bi se učenici i profesori natjecali u tri discipline: utrka ubrazanja, spora vožnja te slalom vožnja. Osim navedenih događanja Savez bi dodijelio nagrade najuspješnijim školama i pojedicima ovogodišnjeg projekta “Biciklom u školu”. 
ORGANIZATOR: Školski sportski savez Grada Zagreba
 
Od Sljemena do dna
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog tjedna u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima odvijat će se edukativne šetnje po prostoru bivše tvornice Sljeme pod vodstvom Damira Fofića, a kao najava istoimene izložbe. Građani će se kroz šetnje upoznati sa zanimljivim detaljima iz života i smrti našeg najvećeg tvorničkog kompleksa.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Šah na otvorenom
Trg Dragutina Domjanića (parkiralište ispred općine)
 
Tijekom cijelog dana građani će moći odigrati partiju šaha na tabli postavljenoj na asfalt plohe parkirališta; partner Šahovski klub Sesvete Agroproteinka.
ORGANIZATOR: Narodno  sveučilište Sesvete i Muzej Prigorja
 
Mala škola rolanja
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00
Svakog dana od ponedjeljka do petka (18.-22. rujna 2023.) od 10 do 12 sati održavat će škola rolanja. Djeci ćemo približiti rolanje kao aktivnosti kojom se može brže doći do posla ili trgovine, oblikovati tijelo i doprinijeti očuvanju okoliša. Voditelj će demonstrirati vožnju rolama unatrag, vožnju između čunjeva te ribice. Nakon savladavanja osnova rolanja, djeca će se natjecati u štafetnim igrama. Pobjednici kao i ostali sudionici  biti će nagrađeni slatkim nagradama. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete"
 
Iskra
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00 i 17:00 - 19:00
Centar za edukaciju i savjetovanje iz Sesveta predstavit će svoj program i aktivnosti za djecu i obitelj u Sesvetama. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Planinariti se mora
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu) 
10:00 - 12:00 i 17:00 - 19:00
Upoznavanje s planinarenjem. partner HPD Lipa. 
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Susret rekreativnih radionica
Park doma za starije osobe Sveti Josip Zagreb, Dunjevac 17
10:00 - 12:00
Vježbanjem prilagođenih rekreativnih sportova čuvamo funkcionalnu sposobnost i neovisnost starijih osoba te tako štedimo resurse društva u zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom sektoru. 
ORGANIZATOR: Dom za starije osobe Sveti Josip Zagreb
 
Sigurnost pješaka u prometu, edukativno predavanje
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18
10:00 - 11:00
Škola za cestovni promet iz Zagreba već petu godinu provodi educiranje mladih sudionika u prometu u sklopu fakultativnog predmeta pod nazivom „Sigurnost pješaka u cestovnom prometu“.  Preventivnim edukacijama učenici Škole za cestovni promet različitim aktivnostima utječu na promjenu ponašanja pješaka kao najugroženije skupine sudionika u prometu, te koristeći znanja stečena u redovnom obrazovanju educiraju sudionike u prometu u cilju povećanja sigurnosti pješačkog prometa. U sklopu edukacije svaki sudionik će dobiti reflektirajući privjesak i edukativni letak kojima se želi dodatno motivirati pozitivne promjene u ponašanju pješaka u cestovnom prometu. Edukaciju će održati učenici 3. razreda smjer Tehničar cestovnog prometa pod mentorstvom voditeljice Maje Stanić. 
ORGANIZATOR: Škola za cestovni promet i Tehnički muzej Nikola Tesla
 
Mali borci
Trg Dragutina Domjanića (na općinskom parkiralištu)
10:00 - 12:00
Demonstracija borilačke vještine taekwondo, partner udruga Mali borci - taekwondo za djecu.
ORGANIZATOR:  Narodno sveučilište "Sesvete" i Muzej Prigorja
 
Završna konferencija projekta CLIMASUM: Podrška planiranju održive urbane mobilnosti
Kulturni centar Napredal, Bogovićeva 1
11:00
Organizacija civilnog društva koja potiče i pruža potporu provedbi promjena usmjerenih prema održivosti, tajništvo mreže CIVINET Slovenija - Hrvatska - JIE.
ORGANIZATOR: ODRAZ - Održivi razvoj zajednice
 
Edukacija vozača tramvaja ZET-a o specifičnostima prijevoza i komunikacije s osobama s invaliditetom
Tramvajski pogon Trešnjevka, Ozaljska 105
13:00
Provest će se edukacija vozača ZET-a o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija).
ORGANIZATOR: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske
 
Edukacija vozača specijaliziranih vozila ZET-a o specifičnostima prijevoza i komunikacije s osobama s invaliditetom
Autobusni pogon Dubrava, Mandlova 5b
15:00
Provest će se edukacija vozača ZET-a o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija).
ORGANIZATOR: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske
 
Glazbena Radionica Sviranja afričkih Bubnjeva 
Trg Dragutina Domjanića, Sesvete
16:00
Glazbena Radionica Sviranja afričkih bubnjeva - radionica osnova sviranja bubnjeva, stvaranja ritmova i prepuštanja glazbenoj harmoniji. Uz stručno vodstvo i individualnu asistenciju Marka Borića, voditelja radionice, polaznici će pokušati razviti osjećaj za izražavanje na bubnju, smisao za toleranciju i zajedništvo (dok jedan svira solo dionice, grupa ga podržava osnovnim ritmom) te poboljšati samokontrolu, pažnju i memoriju.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" 

Plešemo afričke plesove 
Trg Dragutina Domjanića (općinsko parkiralište), Sesvete
16:00
Radionica koraka i ritmova afričkog plesa, voditeljica Lynder Musimbi Libese.
Živimo u vremenu velikih migracija koje mijenjaju sliku svijeta. Stoga je jako bitno upoznati i svoju kulturu  i kulturu ljudi koji žive pokraj nas jer jedni od drugih možemo puno toga naučiti. Kroz ples i glazba, kao neizostavan dio afričke tradicije opustit ćemo se, zabaviti i naučiti više o afričkoj kulturi. Afrički plesovi su se pokazali učinkovitim lijekom protiv stresa, a uz plesne i ritmičke vježbe poboljšavamo zdravlje i kondiciju.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište "Sesvete" 

Prometna radionica "SUperjunaci na zelenim kotačima" 
Knjižnica S. S. Kranjčevića
17:30
Na radionici ćemo kroz zabavu na kreativan i neobičan način učiti djecu o održivoj mobilnosti i uštedi energije, istraživati alternativne oblike prijevoza i razgovarati o malim promjenama koje možemo učiniti kako bismo smanjili potrošnju energije prilikom putovanja.
Želja nam je potaknuti djecu da postanu mali ambasadori za promicanje održive mobilnosti u svojim školama i zaštitnici naše planete.
Prometna radionica namijenjena je djeci od 6 do 10 godina.
ORGANIZATOR: Knjižnica S. S. Kranjčevića u suradnji s Lanom Račić, voditeljicom prometnih radionica “Prometnjak” 
 
Pristupačnost u gradskoj četvrti za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti
Osnovna škola Antuna Mihanovića
18:00
Održat će se predavanje s temom „Pristupačnost u gradskoj četvrti za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti“, u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića, Dubečka ul. 5, 10040 Zagreb. Predavači su gosp. Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih i direktor kazališta slijepih i slabovidnih osoba “Novi život” i mr.sc. Andreja Marcetić, član Vijeća za prevenciju Vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava i predsjednica Odbora za ljudska prava i međunarodne odnose UŠRIDRRH.
ORGANIZATOR: Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava, Osnovna škola Antuna Mihanovića
 
LOFT slavi Dan Donjeg grada uz reviju predstava i nastupe zagrebačkih učenica i učenika!
Park Ribnjak
18:00
Teatar Poco Loco „Pjeva mi se pjesma: Orkestra Pokoloka“ u parku Ribnjak
ženska klapa XVI. gimnazije
nastup učenika i učenica GU Elly Bašić
Dan Donjeg grada u Zagrebu obilježava se 23. rujna, a tim povodom LOFT-ovke i LOFT-ovci odlučili su malim i velikim stanovnicima grada – svim Zagrepčanima i Zagrepčankama – pokloniti nešto posebno iz zagrebačke kazališne kuhinje!
Posljednjih godina vezani smo uz dva zagrebačka parka u centru grada – pa kako i ne bismo bili, kada smo toliko dugo čekali da ožive i procvjetaju! To su Ribnjak i Krešimirac odnosno park na Trgu Petra Krešimira IV, šetališta pasa i okupljališta mačaka koja polagano postaju prave male kazališne dvorane na otvorenom! Proslava Dana Donjeg grada održat će se od 21. do 23. rujna – na Krešiću i Ribnjaku – baš u onim satima kada je slobodno vrijeme i tople rujanske dane najbolje provesti u otvorenom kazalištu. Program uključuje reviju najposebnijih predstava za djecu i mlade koju organizira regionalna platforma Od malih nog(u) te nastupe učenika i učenica škola koji se muvaju po Donjem gradu. Program na Ribnjaku 21.9. otvara Teatar Poco Loco sa svojim scensko-muzičkim spektaklom „Pjeva mi se pjesma: Orkestra Pokoloka“ nakon čega nastavljamo s muzičkim programom nastupima ekipe iz Elly Bašić i ženske klape XVI. gimnazije. Drugi dan obilježen je magičnom predstavom „Sunce Djever i Neva Nevičica“ Kazališta Mala scena, a nakon nje nastupa 4.b OŠ Petar Zrinski sa svojom lutkarskom avanturom o Zagrebu „Zagrebi legendu“. 
Program zatvara akrobatski parkur, predstava „Generacija X Y Z“ koja će se održati 23.9. u rondeli na Krešimirovom trgu. Predstava je namijenjena djeci uzrasta 10+, a otvara vječno pitanje razlike u generacijama i kome zaboga tko pripada!
Program je ostvaren uz kreativne savjete regionalne platforme Od malih nog(u) i financijsku potporu mjesnih odbora Hrvatski narodni vladari i Petar Krešimir IV te Zaklade Kultura nova. Rad LOFT-a financijski podržava Zaklada Kultura nova
ORGANIZATOR: LOFT, Zaklada Kultura nova, VGČ Donji grad