Šetnja prirodom i zaštićenim područjima grada Zagreba
Ovogodišnji ETM

Šetnja prirodom i zaštićenim područjima grada Zagreba

"Šetnje prirodom i zaštićenim područjima grada Zagreba"

21.9.2024. s početkom u 10.00 i 12.00 h odradit će se dvije vođene šetnje po parku Maksimir.Sudionici će tijekom vođene šetnje biti upoznati sa kulturnim i prirodnim vrijednostima parka Maksimir. Vođena šetnja traje oko dva sata pri čemu građani uključeni u događanje bivaju upoznati sa izazovima očuvanja prirodne i kulturne baštine, kao i sa mjerama koje se poduzimaju, a kako bi ista bila očuvana za buduće generacije.
  • početak i završetak događanja tj. vođenja grupe je Vratareva kućica (na ulazu u park Maksimir – s desne strane)
22.9.2024. u 10.30 h održat će se vođene šetnja kroz zaštićeno područje Vejalnica i Krč.Vođenje je od strane stručnih osoba Javne ustanove. Područje Vejalnice i Krča nalazi se sjeveroistočno od naselja Čučerje, a na temelju Zakona o  zaštiti prirode postaje dio europske ekološke mreže Natura 2000. Ovaj prostor je značajan prvenstveno zbog suhih kontinentalnih travnjaka te vrsta koje obitavaju na tom staništu. Navedeno područje sadrži staništa koja su pogodna za život mnogih rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Osim Vejalnice i Krča, obići će se i dio područja značajnog krajobraza Goranec.
Obilazak započinje na posljednjoj autobusnoj stanici u Čučerju (linija 209 Dubrava-Čučerje). Iz Čučerja se kreće označenom planinarskom stazom (broj 30) prema Vejalnici, prolazeći zapadnim rubom zaštićenog krajobraza Goranec. Trasom Medvedničkog planinarskog puta od Vejalnice prolazi se prema Krču te na kraju cilj je u domu na Vugrovcu. Na taj način će se proći istočnim rubom zaštićenog krajolika Goranec. U blizini doma na Vugrovcu je i autobusno stajalište linije 261 (Dubec-Sesvete-Goranec)  kojim je moguć povratak u Zagreb (odlazak iz Goranca – 14.45 i 16.05 h).

Organizatori: JU Priroda Grada Zagreba