Park, a ne parking!
Aktualnosti

Park, a ne parking!

Muzej Prigorja drugu je uzastopnu godinu povodom Europskog tjedna mobilnosti proveo akciju Park, a ne parking! na Trgu Dragutina Domjanića u središtu Sesveta. Cilj je akcije potaknuti građane na promišljanje o mogućim funkcijama trga, nekad zelenog unutarnjeg dvorišta kaptolske kurije, a danas parkirališta zauzetog automobilima.

Na parkiralištu, koje je za vrijeme trajanja Europskog tjedna mobilnosti, uz pomoć Gradske četvrti Sesvete, privremeno zatvoreno za promet, 16. rujna održana je radionica pod nazivom Vratimo zdenac! Sudionici radionice obilježili su položaj dubokog kamenog zdenca koji je nekada činio dio opreme kaptolskog dvorišta, a danas je prekriven asfaltom. U umjetničkoj reprezentaciji zdenca sudionicima je na raspolaganju bila voditeljica radionice, mr. umj. Sanela Đurinec Raič te pijesak, boje i još poneka potrepština. Uz improvizirani zdenac se sjedilo i družilo, a u njega su ubačene i želje, poput one da u skorije vrijeme prekrasan stari kameni zdenac opet ugleda svjetlo dana!

U sklopu akcije, dana 19. i 20. rujna Muzej Prigorja organizirao je i radionice Park galerija. Ponovno pod Sanelinim umjetničkim vodstvom, mali su sudionici modelirali kopije predmeta koji se čuvaju u Muzeju Prigorja, poput glave neobičnog keltskog božanstva, keltskog novčića ili figure rimske boginje Fortune (sve s prigorskog arheološkog lokaliteta Kuzelin) te sesvetske crkve Svih Svetih s reljefa iz likovne zbirke Muzeja. Po završetku rada djela su izložena, a prostor Trga privremeno je postao galerija!  

Kustos Damir Fofić vodio je 16. i19. rujna pješačke ture od parkirališta kod Muzeja do kompleksa Sljeme gdje se moglo razgledati ono što je od negdašnjeg industrijskog giganta danas ostalo kao najavu dugo očekivane izložbe Od Sljemena do dna o kombinatu Sljeme, kojem Sesvete duguju svoj nagli razvoj početkom druge polovice dvadesetog stoljeća. Još jedna tura predviđena je i za 22. rujna.

Fotografije provedenih aktivnosti možete vidjeti u nastavku. 


PARK, A NE PARKING













OD SLJEMENA DO DNA