Šetnja prirodom i zaštićenim područjima grada Zagreba
Ovogodišnji ETM

Šetnja prirodom i zaštićenim područjima grada Zagreba

"Šetnje prirodom i zaštićenim područjima grada Zagreba"

U subotu, 21. rujna 2024. godine s početkom u 10:00 i 12:00 sati odradit će se dvije vođene šetnje po parku Maksimir prilikom koje će sudionici biti upoznati sa kulturnim i prirodnim vrijednostima Parka te s izazovima očuvanja prirodne i kulturne baštine za buduće generacije. Šetnja će trajati otprilike dva sata, a početak i završetak događanja tj. vođenja grupe je Vratareva kućica (na ulazu u park Maksimir – s desne strane).

U nedjelju, 22. rujna 2024. godine s početkom u 10:30 sati održat će se vođena šetnja kroz zaštićeno područje Značajnog krajobraza Goranec i područja ekološke mreže Vejalnica i Krč. Turu će vodit stručna osoba Javne ustanove Priroda Grada Zagreba u suradnji s HPD Lipa Sesvete.

Područje Goranca tj. Vejalnice i Krča nalazi se sjeveroistočno od naselja Čučerje, zaštićeno je temeljem Zakona o  zaštiti prirode te je dio europske ekološke mreže Natura 2000. Ovaj prostor odlikuje brdoviti prigorski krajobraz te mozaik prirodnih i poluprirodnih staništa oblikovan tradicionalnim načinima korištenja. Na razini EU značajan je prvenstveno zbog suhih brdskih travnjaka te vrsta koje obitavaju na tom staništu. Navedeno područje sadrži staništa koja su pogodna za život mnogih rijetkih i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Obilazak započinje kod autobusne stanice (linija 209 Dubrava-Čučerje) kod župne crkve u Čučerju. Iz Čučerja se kreće označenom planinarskom stazom (broj 30) prema Vejalnici, prolazeći zapadnim rubom zaštićenog krajobraza Goranec. Trasom Medvedničkog planinarskog puta od Vejalnice prolazi se prema Krču te tura završava u Vugrovcu Gornjem. Na taj način će se proći istočnim rubom zaštićenog krajolika Goranec. U Vugrovcu je autobusno stajalište autobusne linije 261 (Dubec-Sesvete-Goranec) kojim je moguć povratak u Zagreb (polazak iz Goranca – 14.45 i 16.05 h).

Kako se radi o planinarskoj turi od oko 8,5km (trajanja 4-5 sati) potrebna je odgovarajuća obuća (gojzerice ili jače terenske cipele) i odjeća te eventualna dodatna oprema (štapovi). S obzirom da uz trasu puta nema ugostiteljskih objekata  i Planinarski dom u Vugrovcu ne radi, potrebno je sa sobom ponesti određenu količinu hrane i pića.

Organizator: Javna ustanova za upravljanje prirodnim vrijednostima Grada Zagreba