18. 09. 2022.
Rolerska utrka
Masarykova ulica
09:00 - 12:00
Rolerska utrka prema propozicijama Svjetske federacije na 100 m, za sve uzraste, popularno rečeno od 7 do 77. Mogu nastupiti i mlađi od 7 godina. Svi sudionici natjecanja moraju imati vlastitu opremu, uključujući obaveznu zaštitnu kacigu i ostalo u skladu sa svojim rolerskim znanjem.
Prijave su moguće na: Luka Markić, info@rolanje.hr i Klara Boraska, tajnik@rolanje.hr
ORGANIZATOR: Zagrebački koturaljkaški savez

Vikendom na Medvednicu
Park prirode Medvednica
09:00-15:00
Vikendom na Medvednicu projekt je koji vodi građane grada Zagreba na planinarske izlete po Medvednici. Izletima želimo osvijestiti građane grada Zagreba o Medvednici koja se nalazi u neposrednoj blizini grada i koja predstavlja idealan poligon za sportsko-rekreativne aktivnosti.
Na izletima građani se upoznaju s planinarskim stazama i ljepotama planine te im se na taj način usađuje navika odlaska na planinu koja im se nalazi nadohvat ruke (u zoni javnog prijevoza).
Mjesto okupljanja je Bidrovec, zadnja autobusna stanica, a završna točka je Planinarski dom Gorščica. Aktivnost je primjerena za odrasle, ali mogu sudjelovati i djeca u pratnji roditelja.
ORGANIZATOR: Društvo športske rekreacije Aktivan život, Zagreb

Projekt Ilica: Q'ART
Ilica od Frankopanske do Austrijske ulice
09:30 - 15:30
Projekt Ilica: Q'ART probudio je cijeli Zagreb te nastavlja rasti i širiti se već šestu godinu zaredom! To je višedimenzionalno multidisciplinarno događanje koje uključuje različite umjetničke discipline i public art, kulturne sadržaje, šetnje, interakcije, edukativne radionice, predavanja, prezentacije, kreativne manifestacije te okupljanje stanovnika i susjeda kao i mogućnost izlaganja kreativnih, umjetničkih, obrtničkih, dizajnerskih radova i proizvoda. Ilica kao mikrolokacija je već preko šezdeset godina središnje mjesto eksperimentiranja i nastanka akcionizama, izložbi-akcija, javnih performansa i public arta. U Ilici su nastala neka ključna djela i akcije, konceptualne prakse, performansa, feminističkih praksi, društvenih praksi i public arta značajnih za svjetsku povijest umjetnosti. Kontekst upravo te ulice ima snažan simbolički i umjetnički značaj te daje snažnu platformu za suradnju umjetnika i zajednice, ali i snažan model aktiviranja zajednice kroz umjetnost i u drugim područjima i gradovima svijeta.
Projekt Ilica: Q'Art u jesenskom izdanju BUJAN RUJAN širi područje djelovanja do Austrijske ulice i uključuje još jedan novi društveni moment kroz koji će predstavljati mlade bendove, autore i izvođače pa će posjetitelji moći upoznati neke nove umjetnike i dati im priliku da im se predstave. Partneri projekta su Akademija Likovnih umjetnosti, Obrtnička komora Zagreb, ULUPUH i Tekstilno Tehnološki Fakultet.
ORGANIZATOR: Ilica: Q'ART

Biciklijada
Sesvete-Dubec-Sesvete-Markovo Polje-Popovec-Sesvete
10:00-12:00
Vožnja biciklima za sve uzraste! Biciklijada kreće iz Sesveta s parkirališta kod PU Sesvete i Muzeja Prigorja, Ninska ulica 1. Prvi dio će se voziti od Sesveta do Dupca i natrag, a drugi dio u nastavku do Markovog polja i Popovca pa ponovo do Sesveta. Namijenjena je svim zainteresiranim građanima koji se mogu priključiti bez najave. Dužina trase je 6,4 km plus 9,7 km.
ORGANIZATOR: Zagreb je naš! Sesvete

Šetnja uz potok Trnava od Klake do Dupca
Start kod Konzuma (križanje Dankovečke i Kolakove), završetak kod okretišta tramvaja Dubec
17:00
Šetnja uz potok Trnava od Dankovečke do okretišta tramvaja Dubec. Okupljanje je na sjevernom dijelu parkirališta kod Super Konzuma na Dankovečkoj ulici u 17 sati. Hoda se šetnicom uz potok pokraj vrtova i kroz naselja Studentski grad, Trnovčica, Poljanice, Dubec. Ukupna udaljenost koju treba prijeći je oko 3 km. Cijeli program će trajati oko 60-90 minuta, ovisno o veličini grupe i mogućnostima sudionika. Staza je jednostavna i lagana, nema uspona, prikladna za sve željne hodanja od 7 do 77 godina. Potrebno je doći u prikladnoj obući za hodanje, a dobro je uzeti i štapove za nordijsko hodanje, ali nije nužno.
Cilj je promicanje hodanja kao aktivnosti koja je većini ljudi pristupačna. Pogotovo je želimo potaknuti kod onih koji su radi posla ili drugih životnih okolnosti tjelesno neaktivni da u svoj život uključe redovito hodanje te učine korak prema očuvanju i unapređenju zdravlja.
ORGANIZATOR: Mjesni odbor Studentski grad, Društvo sportske rekreacije “Ex Sofa”, suradnica Đurđa Podvorac, prof. kineziologije

TANGO GARDEN – PLES KAO DIO ZDRAVOG ŽIVOTA- plesna radionica
Masarykova ulica
17:00 – 18:00
Plesna radionica Tanga na otvorenom Argentinski tango: „plesna meditacija za dvoje”. Pokazna radionica za sve one koji žele isprobati čari argentinskog tanga, a dosad se nisu imali prilike okušati u njemu. Kroz nekoliko osnovnih koraka naučit ćemo osnovne principe komunikacije između partnera, a upravo to je ono što ovaj ples čini senzualnim i zanimljivim. Tango nas uči da osluškujemo i brinemo jedni za druge, a vježbajući prisutnost sa partnerom i sa sobom, postajemo svjesniji i cjelokupne svoje okoline, pa tako i prirode i planeta te njegujemo zdravi stil života.
Sudionici su pozvani doći pješice ili na biciklima, rolama i slično s ciljem zaštite okoliša i promicanja održive mobilnosti u gradovima.
ORGANIZATORI: Tango Garden u suradnji sa Vijećem Gradske četvrti Trešnjevka-sjever

ZKD knjižničarske avanTURE
Masarykova ulica
17:00 – 19:00
Cikloknjižničari Zagrebačkog knjižničarskog društva predstavit će zainteresiranim građanima mrežnu aplikaciju ZKD knjižničarske avanTURE, koja objedinjuje promociju kretanja kao neizostavnog dijela zdravog načina života s upoznavanjem knjižnica i poticanjem čitanja. Građani će u razgovoru s knjižničarima saznati sve o registraciji i prijavi, odabiru discipline i ture, prijavi rezultata kao i druge bitne informacije o svim značajkama ove jedinstvene aplikacije.
ORGANIZATOR: Zagrebačko knjižničarsko društvo