20. 09. 2022.
Jutarnja korektivna gimnastika
Bundek
09:00-10:00
Korektivna gimnastika namijenjena za srednju i stariju dobnu skupinu. Vježbanje istezanja, snage i mobilnosti provode se na otvorenom, na zelenoj površini uz jezero na Bumbinoj livadi sa srednjim intenzitetom.
ORGANIZATOR: Zagrebački savez sportske rekreacije ,,Sport za sve" – Društvo za sportsku rekreaciju Črnomerec

ETM u Malom domu Zagreb
Park Kate Šoljić
10:00 – 11:00
Sportske igre korisnika Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom-Zagreb“ i građana (osobe iz zajednice moći će s korisnicima Dnevnog centra „Mali dom-Zagreb“ zaigrati sportsku igru prilagođenu osobama s oštećenjem vida i dodatnim teškoćama - Polo).
ORGANIZATOR: Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži „Mali dom-Zagreb“

Prezentacija specijaliziranog vozila za prijevoz osoba s  invaliditetom
Dvorište Tehničkoga muzeja Nikola Tesla, Savska cesta 18
10:00 - 11:00
Provest će se edukacija putnika o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom.
ORGANIZATOR: Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, udrugom Spinalne ozljede Zagreb i Savezom udruga za autizam Hrvatske

Radionica: Jesmo li vještiji od naših starih?
Masarykova ulica
10:00 – 12:00
Mario Mirković (autor), Katarina Ivanišin Kardum (voditeljica)
Tijekom radionice sudionici će se upoznati s biciklima iz Odjela prometnih sredstava muzeja, a zatim će se u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Takav bicikl, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonio popularnosti i razvoju bicikla.
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla

„Prigorski vremeplov“
Trg D. Domjanića, Sesvete
11:00-13:00
Sigurno ste se ponekad zapitali gdje je bila najstarija gostionica u Sesvetama? Ili kako se prije 150 godina najbrže iz Sesveta putovalo u Budimpeštu? Znate li koji je Kazimir zaslužan za izgled današnjeg centra Sesveta? Od kad Sesvetska crkva ima dva tornja? Na ova i mnogo drugih pitanja saznat ćete odgovor u Prigorskom vremeplovu uz vodstvo kustosice Muzeja Prigorja. Pripremite pitanja!
ORGANIZATOR: Muzej Prigorja

Prevencija povišenog tlaka i šećera u krvi – mjerenje vrijednosti
Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2
11:00
Preventivno mjerenje srčanog tlaka i šećera u krvi u prostoru knjižnice svim zainteresiranim korisnicima, kao primjer suradnje s lokalnim obrazovnim institucijama, a u svrhu djelovanja na svijest šireg građanstva i potrebu vođenja brige o vlastitom zdravlju i važnosti kretanja.
ORGANIZATOR: Knjižnica Marije Jurić Zagorke u suradnji sa Školom za medicinske sestre Vinogradska

Kreativne likovne radionice
Masarykova ulica
14:00 - 15:30
Na upotrebnim predmetima polaznici će stvarati svijet u kojem bi željeli živjeti, zemlje koje bi željeli posjetiti, umjetnička djela koja su ih nadahnula.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište “Sesvete”

Idemo biciklirati
Masarykova ulica
14:00 – 15:30
Organizacija tri biciklističke utrke učenika osnovnih i srednjih škola grada Zagreba
1. UTRKA UBRZANJA – cilj utrke je određenu udaljenost prijeći za u najkraćem mogućem vremenu. Dvoje učenika se natječe međusobno te pobjednik stječe pravo nastupa u slijedećoj rundi utrka sve do finala.
2. SPORA VOŽNJA – cilj utrke je određenu udaljenost prijeći što sporije odnosno u najduljem vremenu. Pobjednik je onaj učenik koji dođe zadnji na cilj.
3. SLALOM VOŽNJA -  cilj utrke je prijeći određenu udaljenost u što kraćem vremenu. Natjecatelj treba prolaziti kroz unaprijed postavljena vrata. Ukoliko ne prođe kroz vrata slijedi diskvalifikacija. Pobjednik vožnje stječe pravo nastupa u slijedećoj rundi vožnji sve do finala.
ORGANIZATOR: Školski sportski savez Grada Zagreba

Trening paranordijskog skijanja
Masarykova ulica
16:00-17:00
Trening paranordijskog skijanja i audio i video prikaza paraalpskog skijanja i daskanja na snijegu.
ORGANIZATOR: Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom u suradnji s Monoski klub „Zagreb“ i
Ski „Sljeme“

Teslina ulica, dva stoljeća urbane povijesti i gradnje
susret na uglu Tesline i Preradovićeve
17:00 – 18:00
Šetnja u produžetku Masarykove, do Trga Nikole Šubića Zrinskog kojom se uz edukativni i istraživački karakter, potiče hodanje kao zdrava praksa.
ORGANIZATOR: Centar za kulturu Trešnjevka

Zavrti boju
Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1
17:00 – 18:00
Likovna radionica za djecu od 3 do 10 godina, slikanje zanimljivih i maštovitih uzoraka spin art tehnikom.
ORGANIZATOR: Knjižnica S. S. Kranjčevića

Zavrti svijet uz hula hoop!
Preradovićeva ulica
17:00 - 18:30
Jeste li znali da prvi hula hoop potječe još iz vremena Egipćana i da je bio izrađen od ratana? Zavrtite ovaj neobičan rekvizit i dobro se zabavite na veseloj radionici hula hoopa namijenjenoj svim uzrastima!
ORGANIZATOR: Centar za kulturu i film Augusta Cesarca

Biciklistički poligon za djecu
Park Kate Šoljić
18:00
U blizini parka Kate Šoljić održat će se poligon za djecu na kojem će ih se poučavati o prometnim pravilima za bicikliste i bontonu u prometu.
ORGANIZATOR: Sindikat biciklista i Mjesni odbor Ciglenica

Hrabrica
Masarykova ulica
18:00 – 19:00
Javna pričaonica na kojoj ćemo čitati slikovnicu "Hrabrica" autorice Željke Horvat-Vukelja. Nakon čitanja organizirat će se igra uz pokret "Tko će prije" i kreativna radionica "Moj bicikl", sve vezano uz pročitanu priču. Aktivnosti vode knjižničarke Odjela za djecu i mladež Knjižnice Medveščak.
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba