17. 09. 2022.
Biciklom do zdravlja
Bundek - Sveta Nedelja, park ispred Crkve Presvetog Trojstva
08:00 do 18:00
Javnozdravstvena akcija "Biciklom do zdravlja" dio je nacionalnog projekta istoimenog naziva, a cilj akcije je poticanje zdravog načina života i promocije bicikliranja kao terapijskog sredstva. Osim organizirane vožnje biciklom Savskim nasipom od jezera Bundek do jezera Kipišće u Svetoj Nedelji, a koja će se održati uz pratnju vodiča, program biciklijade sadrži i edukativno predavanje o bicikliranju te savjetovanje o prehrani, antropometrijska mjerenja (tjelesna masa, indeks tjelesne mase (ITM), postotak masnog i mišićnog tkiva, visceralna mast), medicinsko savjetovanje i terapijsko tretiranje građana, pokazne vježbe pružanja pomoći, reanimacije, edukativno predavanje o sigurnom kretanju biciklom kroz promet, igre za djecu s biciklima itd. Program događanja dostupan je na stranicama Doma zdravlja Zagreb - Zapad www.dzz-zapad.hr i Udruge Biciklom do zdravlja https://www.ubz.hr/aktivnosti/sv-nedelja-biciklom-do-zdravlja-2022. Prijava sudionika moguća je online putem obrasca ili na dan manifestacije od 8.00 sati na jezeru Bundek. Kotizacija se ne naplaćuje.
ORGANIZATOR: Dom zdravlja Zagreb - Zapad u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", udruga "Biciklom do zdravlja" u suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, HKZR SR za djelatnost sanitarnog inženjerstva, Hrvatskim savezom dijabetičkih udruga, Sveučilišnom klinikom Vuk Vrhovec, Veleučilištem Velika Gorica, Školom za medicinske sestre Vrapče, Dukha bikes, Medicom, Udrugom Srce Velebita. 
 
Predstavljanje opreme za spašavanje iz prometnih nesreća
Stara Vlaška
08:30 - 13:00
Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba predstavit će opremu za spašavanje iz prometnih nesreća.
ORGANIZATOR: Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba

Kretanjem do zdravlja – Nordijsko hodanje
Bundek
09:00 – 10:30
Polazišna točka je na Bundeku kraj glavne pozornice ili Bumbine livade.
Nordijsko hodanje (Nordic walking) je oblik tjelesne aktivnosti kojom pokrećemo tijelo kontroliranim i ritmičkim tempom, pri čemu se koristimo posebnim Štapovima koji nam omogućavaju da postignemo
visok stupanj aerobne vježbe. Pogodno je u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Provodimo program hodanja sa Štapovima u kombinaciji sa vježbama snage i istezanja. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko hodanje mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju. Program provode certificirani voditelji nordijskog hodanja.
ORGANIZATOR: Zagrebački savez sportske rekreacije ,,Sport za sve“

Back Together
Europski trg
09:00 – 16:00
Cilj Back Together Summit-a je svim ljudima omogućiti dostupnost vjerodostojnih informacija kroz odgovore na brojna aktualna pitanja koja se tiču svakog pojedinca, ali i društva općenito. Ove godine uz summit online koji se može pratiti putem YouTube kanala Back Together, na Europskom trgu građane očekuje i Get together with Štampar - Dan posvećen zdravlju gdje će građani moći obaviti besplatne preventivne preglede. Građani će imati priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda u vremenu od 09:00 do 13:00 sati; obavezna prethodna najava na e-mail: info@backtogether.hr  te ultrazvuk štitnjače u vremenu od 13:00 do 15:00 sati. Organiziran je i panel na temu ageizma te panel „Mentalno zdravlje grada Zagreba“, a koji će se održati u vremenu od 11:00 do 11:45 sati te razne radionice i savjetovanja o zdravlju, debljini, kretanju, u vremenu od 9:00 do 16:00 sati. Program događanja dostupan je na  https://backtogether.hr/
ORGANIZATOR: Udruga HOOD u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Rekreativna šetnja po Medvednici:Puntijarka – Činovnička livada –Runolist
Okretište Mihaljevac
09:30 - 15:00
Voditelj aktivnosti: Zlatko Gregurek, tajnik Povjereništva Sindikata umirovljenika Hrvatske Zagreb
Okupljanje zainteresiranih starijih sugrađana (i članova SUH-a) je na okretištu Mihaljevac u 9:30 sati. Polazak autobusom broj 140 u 10:00 sati.
Po dolasku do Puntijarke počinje rekreativna šetnja, prilagođena osobama starije životne dobi, šumom do Činovničke livade, a zatim laganim spustom do Planinarskog doma Runolist gdje je predviđeno duže zadržavanje uz osvježenje (meni planinarskog doma ili iz ruksaka kako je tko ponio). Uz put su predviđena zaustavljanja, a postoji mogućnost i skraćivanja puta, ovisno o fizičkoj spremi i zainteresiranosti polaznika na licu mjesta. Dužina šetnje je 4 km, a predviđeno vrijeme kretanja je 55 minuta od Puntijarke do Runolista i na povratku do autobusne stanice.
Povratak prema autobusu je u 15:00 sati.
ORGANIZATORI: Povjereništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske Zagreb - u suradnji s Vijećem Gradske četvrti Trešnjevka-sjever

Hodanjem do zdravlja
Park Vjekoslava Majera
10:00
Javnozdravstvena akcija „Hodanjem do zdravlja”, provodi se u okviru Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo,  prvenstveno kao poziv svima koji su posljednjih godina tjelesno neaktivni da u svoj život uključe redovito hodanje i učine velik korak prema očuvanju i unaprjeđenju zdravlja. Akcija će se provoditi pod stručnim vodstvom kineziologa.
ORGANIZATOR: Služba za javno zdravstvo Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

6. mala biciklijada Grada Zagreba
Masarykova ulica
10:00 – 11:45
Male biciklijade održavaju se s ciljem edukacije najmlađih sugrađana u korištenju bicikla. Prijave su na štandu Grada Zagreba kod Kulturno informativnog centra, Preradovićeva 5 od 10:00 sati, a start 6. male biciklijade je u 11:00 sati. Prijave su obavezne od strane roditelja (zakonskog zastupnika nad djetetom). Biciklijada će se održati u Masarykovoj koja će biti zatvorena za promet. Guralice, bicikli s pomoćnim kotačima ili bez, tricikli i dr., svi do 20" veličine vozila, odnosno 6 godina starosti djeteta su dobrodošli.
ORGANIZATOR: Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje

Dan otvorenih vrata Narodnog sveučilišta Sesvete
Trg Dragutina Domjanića 6/I, Sesvete
10:00 - 12:00
Organizirat ćemo za sve prisutne prezentaciju programa koje nudi Sveučilište uz kreativne likovne radionice i igre koje su igrale ranije generacije: igra škole, gumi gumi, pikulanje, prsten.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište „Sesvete“

Sigurno u prometu s HAK-om
Trg Dragutina Domjanića 6/I, Sesvete
10:00-12:00
Kviz za djecu i interaktivno predavanje o sigurnosti u prometu uz prezentaciju s nastupom DJ-a i dječjim zborom koji će izvoditi prikladan glazbeni program.
ORGANIZATOR: Narodno sveučilište „Sesvete“ i HAK (Auto klub Sesvete)

Dođi i nauči školicu
Masarykova ulica, ispred Školske knjige
10:00 – 13:00
Pozivamo vas da se kroz igru školice, veselu aktivnost na otvorenom, razonodite i zabavite! Školski muzej poziva građane, djecu i odrasle da se prisjete se igre školica ili ju nauče uz našu pomoć. Potrebna je samo vaša dobra volja i kretanje u ritmu pravila ove igre. J
Školica je jedna od najpopularnijih dječjih igara širom svijeta. Prepoznatljiva je po kvadratićima sa šarenim brojevima iscrtanim kredom na pločniku u koje se baca kamenčić, a kroz koje treba skakati na jednoj nozi do cilja. Igra može biti individualna ili se možete natjecati u grupi. Cilj je proći školicu po određenim pravilima, a u natjecanju pobjednik je onaj koji prvi prođe školicu. Igra je odlična za razvoj motoričkih sposobnosti djece.
Školski muzej je zbog potresa zatvoren za posjetitelje no i dalje diše i raste s vama! Podrži nas i dođi u Masarykovu! Odvaži se, pokreni i pokaži što znaš! Povedi i svoju publiku, vjerne navijače ;)!
ORGANIZATOR: Hrvatski školski muzej

Edukacija biciklista za sigurno sudjelovanje u prometu
Boćarski dom
12:00 – 15:30
U sklopu „Europskog tjedna mobilnosti 2022.“ i povodom 30. obljetnice diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske u organizaciji Udruge Sigurnost u prometu uz pomoć partnera provodi edukaciju odraslih biciklista o poznavanju zakonskih propisa, prve pomoći, vještine vožnje, zdravstvenih, ekoloških i ekonomskih učinaka korištenja bicikla. Radionice će se izvoditi u teorijskom i praktičnom dijelu, a za sudionike su pripremljeni prigodni i korisni poklone. Nakon teorijskog dijela radionice slijedi vožnja do prometnog poligona u Travnom, gdje će se izvoditi praktični dio i dodjela priznanja za sudjelovanje. 
ORGANIZATOR: Udruga Sigurnost u prometu, uz pomoć partnera (HCK GDCK Zagreb, NEXTBIKE, AŠ Klindić) pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Nizozemske

Biciklopopravljaona
Masarykova ulica
15:00-19:00
Servis za bicikle koji postoji već 13 godina i u sklopu kojeg volonteri besplatno pomažu građanima popravljati bicikle. Svrha Biciklopopravljaone jest pružiti svima zainteresiranima prostor, alate i savjete kako bismo im omogućili da sami poprave svoj bicikl. Vlasnici bicikla će u Biciklopopravljaoni moći pronaći neke od teže dostupnih biciklističkih i drugih alata koje se pojedincima obično ne isplati kupovati.
ORGANIZATOR: Zelena akcija

Biciklistička karavana – piknik u pionircu
Perivoj Ivane Brlić Mažuranić – do Grada mladih Granešina
16:00-19:00
Okupljanje biciklističke karavane je u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić u 16:00, vozi se preko Klake, uz potok do Grada mladih Granešina. Ukupna dužina vožnje je oko 4 km u jednom smjeru. Trasa je jednostavna, bez uspinjanja, te je namijenjena svima koji mogu samostalno odvoziti 4 + 4 kilometra.
U Gradu mladih ima sportskih terena, a to znači mogućnost igranja stolnog tenisa, badmintona, graničara, košarke – ovisno što od rekvizita biciklisti ponesu. Hranu i piće za piknik također donose sudionici, a održat će se kod stolova za stolni tenis blizu glavnog ulaza.
Za one koji ne mogu voziti bicikl, a žele sudjelovati u igrama i pikniku - moguće je doći autobusom br. 208 sa stanice Dubrava. Cilj je promicanje bicikla i bicikliranja kao sredstva za prometovanje, te za postizanje zdravlja i zdravog načina života.
ORGANIZATOR: Inicijativa BDP - biciklom do Pionirca, Mjesni odbor Ivan Mažuranić, Mjesni odbor Klaka

Predstavljanje programa Udruge invalida rada Zagreba
Masarykova ulica
16:00-17:00
Članovi Udruge predstavit će se aerobik koreografijom, terapijskim orijentalnim plesom - vježbe izolacija, statičkih kontrakcija i istezanja u koje pozivaju da im se priključi i publika!
ORGANIZATOR: Udruga invalida rada Zagreba

Predstavljanje sinkroniziranog ''umjetničkog'' plivanja
Masarykova ulica
17:00 - 19:00
Promocija i prezentacija sinkroniziranog (umjetničkog) plivanja kao atraktivnog sporta za djevojčice i dječake koji obuhvaća ples, gimnastiku i plivanje te time doprinosi svestranosti i zdravlju djece.
Posjetitelji će se upoznati s procesom učenja koreografije te izvedbe iste na suhom (standardni dio treninga), raditi vježbe eksplozivnosti, ekstenzije i fleksibilnosti leđa, stopala i špaga koje su potrebne u sinkroniziranom (umjetničkom) plivanju kao i isprobati opremu potrebnu za trening i nastup (kvačica za nos, kapa i naočale za plivanje, kostimi za nastup, ukrasi za kosu, šminka i frizura za nastup). Organizirat će se i radionica izrade ukrasa za kosu.
ORGANIZATOR: Klub sinkroniziranog plivanja Špoljarić sinkro klub

VG-ZG-VG BICIKLIJADA
14:30 - 22:00
Cilj je odašiljanje jasne poruke Grada Zagreba i Grada Velike Gorica o zagovaranju politike održivog kretanja i dijeljenju zajedničkih ciljeva i vrijednosti čiste mobilnosti s ostalim europskim gradovima. Za sve građane koji nemaju vlastiti bicikl, Nextbike će omogućiti besplatan najam bicikala.
Planirana trasa: smjer Velika Gorica – Zagreb
Polazak iz Velike Gorice s platoa POUVG, izlazak na - Zagrebačka ul. - državna cesta D-30 - ul. Republike Njemačke - Islandska ulica - Avenija Većeslava Holjevca - ul. Grada Vukovara - Miramarska cesta - ul. Antuna Mihanovića - Gundulićeva ul. – ul. Ilica - Mesnička ul.- ul. Tita Brezovačkog - ul. Antuna Gustava Matoša - Vranyczanya ul. - ul. Dverc - Stossmayerovo šetalište.
Planirana trasa: smjer Zagreb – Velika Gorica
Polazak iz Zagreba sa Stossmayerovog šetališta, Katarinin trg - Opatička ul – ul. 29.X.1918. ul. Tita Brezovačkog - Mesnička ul. – ul. Ilica – Frankopanska ul. – Savska ul. - Slavonska Avenija - Avenija Većeslava Holjevca - Islandska ul. - ul. Republike Njemačke - državna cesta D-30 - Zagrebačka ul. - Ul. kneza Ljudevita Posavskog - Ul. Matice hrvatske - Ul. Slavka Kolara - Zagrebačka ul. - plato Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.
Očekivano trajanje biciklijade:
14:30 – 15:00 sati okupljanje sudionika kod Parka dr. Franje Tuđmana iza Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica
15:00 – 16:15 sati Velika Gorica – Zagreb
16:15 – 17:30 sati Zagreb
17:30 – 18:45 sati Zagreb – Velika Gorica
18:45 – 22:00 sati Velika Gorica
ORGANIZATOR: udruga Ekoregija Velika Gorica, Agencija za tržišno oglašavanje Proglas i Nextbike sustav javnih bicikala

"Integriranje objekta u kratko plesno djelo"
Masarykova ulica
18:00 – 19:00
Javni nastup učenika – tema povezivanje. Oblikovanja plesnih fraza i sekvenci, ovladavanje strukturiranim i smislenim kretanjem u prostoru, integriranja objekta u koreografsku kompoziciju. Učenici će osvijestiti osjećaj za grupu, prolaznike i druge plesače tijekom izvođenja koreografske kompozicije i razviti osjećaj odgovornosti i tolerancije u radu s drugim učenicima.
Fokus će biti na individualnoj i grupnoj kreativnoj stvaralačkoj atmosferi u kojoj će učenici na inovativan način koristiti objekte i instrumente koji koriste u nastavi iz drugih predmeta.
ORGANIZATOR: Škola suvremenog plesa Ane Maletić, nastavnik koreograf Nataša Jurišić