16. 09. 2022.
Umjetnost “na kotačima''
Masarykova ulica
10:00 - 12:00
Kreativne radionice inspirirane kinetičkom umjetnošću, također poznatom kao umjetnost u pokretu, na kojima će posjetitelji imati priliku izrađivati vlastite dodatke, kao npr. Zaštita od kiše za sjedalo, za svoja prijevozna sredstva koja pomažu u očuvanju okoliša.
ORGANIZATOR: Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Radionica: Jesmo li vještiji od naših starih?
Masarykova ulica
10:00 – 12:00
Mario Mirković (autor), Katarina Ivanišin Kardum (voditeljica)
Tijekom radionice sudionici će se upoznati s biciklima iz Odjela prometnih sredstava muzeja, a zatim će se u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla okušati u vožnji na replici Velocipeda, takozvanog ”kostolomca” i testirati svoju spretnost. Takav bicikl, atraktivnog izgleda s prednjim kotačem povećanim radi postizanja veće brzine, vozili su naši stari u 19. stoljeću. Bio je to model koji je pokrenuo masovnu proizvodnju i upotrebu bicikla za prijevoz u svakodnevnom životu. Iako proglašavan opasnim i smiješnim vozilom, ovaj je bicikl znatno pridonio popularnosti i razvoju bicikla.
ORGANIZATOR: Tehnički muzej Nikola Tesla

Gestovne igre i igre na otvorenom
Masarykova ulica
11:00 – 12:00
Radionica za razvoj fine motorike ruku i koordinacija oko-ruka od temeljne je važnosti i usko je povezana s razvojem govora. Sudionici će uz jednostavne igre uz ritam, govor i pokret, na zabavan način usvojiti pozitivne aspekte povezanosti riječi i pokreta.
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba

Šapama kroz Staru Vlašku
Stara Vlaška  
11:30 -13:00
Prezentacija rada pasa pomagača - Demonstracija rada pasa vodiča i pasa pomagača. Posjetitelji će kroz simulaciju kretanja pod povezom imati priliku proći kroz stazu s preprekama.  
Cilj prezentacije je približiti ulogu pasa vodiča i pasa pomagača u mobilnosti i utjecaju na kvalitetu života osoba s invaliditetom.
ORGANIZATOR: Centar za rehabilitaciju Silver


Tribina - Ženski pogled na kretanje gradom: problemi, ideje, rješenja
Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5
13:00 – 15:00
Promjene u javnom gradskom prostoru pokazale su na koji način mobilnost utječe na našu svakodnevicu i kvalitetu života te koliko su različita stajališta o tome kako bi mobilnost trebala izgledati. Svatko ima svoje poteškoće i potrebe u prometu, bilo da su pješaci, biciklisti, korisnici javnog prijevoza ili osobnog automobila. Za razliku od rasprava koje naglasak stavljaju na vrste prijevoza, u ovoj tribini fokus je na potrebama žena - kako se kreću, na koje poteškoće nailaze, zašto se u prometu često osjećaju nesigurno. Ovom tribinom započinje provedba projekta “Kretanje mojim kvartom – rješenja za sigurnu mobilnost žena”. Pridružite nam se, podijelite svoja iskustva, pitanja i prijedloge kako bismo naposljetku omogućili bolju i sigurniju mobilnost za sve sudionike u prometu.
ORGANIZATOR: Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Odjel za promicanje ljudskih prava i civilno društvo


Urbana mobilnost 3.0 u Hrvatskoj?
Wespa spaces, Heinzelova ul. 60, dvorana Indigo
16:30 - 20:00
Što smo prije 20 godina podrazumijevali pod urbanom mobilnošću, danas je mnogo složenije. Kao i mnoge druge, industrija mobilnosti nije pošteđena brzog tehnološkog napretka i inovacija,  što je često u raskoraku s mogućnostima gradova i regija. Naime, iako primjena digitalnih tehnologija pruža nebrojene mogućnosti, istovremeno postavlja nove i značajne izazove. Umjetna inteligencija, IoT i Blockchain, uz rast udjela alternativnih oblika energije, čine okosnicu održivih sustava mobilnosti sutrašnjice. Koji su najbolji oblici suradnje lokalne i regionalne samouprave s inovatorima kako bi se premostio jaz napretka? Koji se izazovi mobilnosti mogu rješavati primjenom navedenih tehnologija te kako su povezani s Novim europskim Bauhausom? Pozivamo vas na interaktivno druženje s ciljem zajedničkog koraka prema Urbanoj mobilnosti 3.0.
Aktivnost se provodi u okviru projekta NEB4INNOVATION.
Prijave se podnose na e-mail: pgrgasovic@regea.org
ORGANIZATOR: Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i EIT Urban Mobility Hub Hrvatska

Kad bi drveće hodalo
Masarykova ulica
17:00 – 18:00
U uvodnom dijelu edukativno-likovne radionice djeca će uz prigodne slikovnice i knjige iz popularne znanosti upoznati različite vrste drveća i cvijeća. Nakon uvodnog dijela svaki od sudionika u tehnici pastela, kolaža i tempera izradit će stablo ili cvijet kao dar Gradu. Svi pojedinačni radovi spojit će se u jedinstvenu ilustraciju, velikog formata koja će nastati kao zajednički rad svih sudionika radionice.
ORGANIZATOR: Knjižnice grada Zagreba, Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice

Predstavljanje sinkroniziranog ''umjetničkog'' plivanja
Masarykova ulica
17:00 -19:00
Promocija i prezentacija sinkroniziranog (umjetničkog) plivanja kao atraktivnog sporta za djevojčice i dječake koji obuhvaća ples, gimnastiku i plivanje te time doprinosi svestranosti i zdravlju djece.
Posjetitelji će se upoznati s procesom učenja koreografije te izvedbe iste na suhom (standardni dio treninga), raditi vježbe eksplozivnosti, ekstenzije i fleksibilnosti leđa, stopala i špaga koje su potrebne u sinkroniziranom (umjetničkom) plivanju kao i isprobati opremu potrebnu za trening i nastup (kvačica za nos, kapa i naočale za plivanje, kostimi za nastup, ukrasi za kosu, šminka i frizura za nastup). Organizirat će se i radionica izrade ukrasa za kosu.
ORGANIZATOR: Klub sinkroniziranog plivanja Špoljarić sinkro klub

Nastup KUD Sesvete
Trg D. Domjanića, Sesvete
18:00 – 19:00
Pridružite nam se u prigodnom kulturno umjetničkom programu našeg KUD-a Sesvete na prostoru koji je samo jedan korak udaljen od zgrade u kojoj vrijedno vježbaju, a koja je nekada služila kao gospodarska zgrada kurije Zagrebačkog kaptola. KUD nastupa na platou koji je nekada bio dvorište kaptolskog posjeda u Sesvetama!
ORGANIZATOR: Muzej Prigorja i Kulturno umjetničko društvo Sesvete